Ciasto twarogowe z czerwoną porzeczką


Ciasto twarogowe z czerwoną porzeczką to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto.

W sumie nawet nie jest tu konieczny mikser, wystarczy łyżka i nieco chęci.

Ciasto z dodatkiem twarogu wychodzi bardzo smaczne, puszyste i wilgotne, ale i sprężyste. Ma chrupiącą skórkę i miękki środek.

Do ciasta dodałam czerwoną porzeczkę, która już dojrzała na działce moich rodziców i grzechem byłoby nie wykorzystać jej w smaczny sposób.

Do ciasta zamiast czerwonej porzeczki można użyć innych owoców, np. jagód, malin, jeżyn.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na ciasto twarogowe z czerwoną porzeczką:

  • 2 szkl. (280 g) mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 niepełna szkl. erytrytolu lub cukru miałkiego do wypieków
  • 100 g twarogu (u mnie chudy)
  • 2 jajka “L”
  • 1/4 szkl. mleka (u mnie 1,5%)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 300 g czerwonej porzeczki ( lub innych owoców, np. jagody, jeżyny, maliny)


Jak przygotować ciasto twarogowe z czerwoną porzeczką:

Porzeczki myjemy i osuszamy.

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.

W oddzielnej misce miksujemy miękkie masło, dosypując stopniowo cukier lub erytrytol. Całość miksujemy dosłownie 2 minuty, tylko do połączenia składników i lekkiego ubicia masła.

Dodajemy rozkruszony twaróg i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.

Wbijamy jajko i dodajemy 2 łyżki mąki, po każdym dodaniu krótko miksujemy.

Wlewamy mleko i ekstrakt waniliowy oraz pozostałą mąkę.

Całość krótko miksujemy na niskich obrotach, do połączenia się składników.

Dodajemy osuszoną porzeczkę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

Ciasto wykładamy do keksowki (12×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 °C i pieczemy przez około 50 minut, do suchego patyczka.

Po pieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia na kratce.

Oprószamy cukrem pudrem lub zmielonym na puder erytrytolem.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 222 kcal (1 kawałek z 10 na erytrytolu)
białka (B): 7,3 g
tłuszcze (T): 11,8 g
węglowodany (W): 41,6 g          błonnik: 4,60 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy