Ciasto twarogowe z czerwoną porzeczką
Ciasto twarogowe z czerwoną porzeczką to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto.
W sumie nawet nie jest tu konieczny mikser, wystarczy łyżka i nieco chęci.
Ciasto z dodatkiem twarogu wychodzi bardzo smaczne, puszyste i wilgotne, ale i sprężyste. Ma chrupiącą skórkę i miękki środek.
Do ciasta dodałam czerwoną porzeczkę, która już dojrzała na działce moich rodziców i grzechem byłoby nie wykorzystać jej w smaczny sposób.
Do ciasta zamiast czerwonej porzeczki można użyć innych owoców, np. jagód, malin, jeżyn.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na ciasto twarogowe z czerwoną porzeczką:
- 2 szkl. (280 g) mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g miękkiego masła
- 1 niepełna szkl. erytrytolu lub cukru miałkiego do wypieków
- 100 g twarogu (u mnie chudy)
- 2 jajka “L”
- 1/4 szkl. mleka (u mnie 1,5%)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 300 g czerwonej porzeczki ( lub innych owoców, np. jagody, jeżyny, maliny)
Jak przygotować ciasto twarogowe z czerwoną porzeczką:
Porzeczki myjemy i osuszamy.
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
W oddzielnej misce miksujemy miękkie masło, dosypując stopniowo cukier lub erytrytol. Całość miksujemy dosłownie 2 minuty, tylko do połączenia składników i lekkiego ubicia masła.
Dodajemy rozkruszony twaróg i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.
Wbijamy jajko i dodajemy 2 łyżki mąki, po każdym dodaniu krótko miksujemy.
Wlewamy mleko i ekstrakt waniliowy oraz pozostałą mąkę.
Całość krótko miksujemy na niskich obrotach, do połączenia się składników.
Dodajemy osuszoną porzeczkę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto wykładamy do keksowki (12×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 °C i pieczemy przez około 50 minut, do suchego patyczka.
Po pieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia na kratce.
Oprószamy cukrem pudrem lub zmielonym na puder erytrytolem.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 222 kcal (1 kawałek z 10 na erytrytolu)
białka (B): 7,3 g
tłuszcze (T): 11,8 g
węglowodany (W): 41,6 g błonnik: 4,60 g
******
Udostępnij na:
Komentarze