Kompot z czerwonej porzeczki
Na upalne dni nie ma nic lepszego jak schłodzony kompot z czerwonej porzeczki.
Ten kompot to wspomnienie z dzieciństwa – taki kompot robiła moja babcia.
Zaraz po ugotowaniu stawiała na parapecie przy otwartym oknie by szybciej ostygł, a ja i siostra zaglądałyśmy co chwilę, czy jest już gotowy do picia.
Pamiętam jak godzinami obrywałam z siostrą krzaczki obwieszone porzeczkami, a babcia je potem przetwarzała – a to na kompot do obiadu czy w słoiki na zimę, a także do ciasta i innych zimowych przetworów, którymi mogliśmy się rozkoszować podczas zimowych wieczorów.
Dzisiaj najprostszy, taki klasyk, zwyczajny kompot z czerwonej porzeczki, ale jak pyszny i zdrowy. U mnie cukru nie ma, jest przygotowany na erytrytolu i wyszedł przepyszny 😋
Uwielbiam!!!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na kompot z czerwonej porzeczki:
- 500 g czerwonej porzeczki
- erytrytol, cukier, miód lub cukier trzcinowy, ewentualnie inne słodzidło do smaku
- ok. 1,5 l wody
Jak przygotować kompot z czerwonej porzeczki:
Obrane porzeczki myjemy i wrzucamy do garnka, wlewamy wodę i stawiamy na gaz.
Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy grzanie i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.
Wyłączamy gaz pod garnkiem i odstawiamy kompot do wystudzenia.
Wystudzony kompot dosładzamy do smaku, dodajemy około 4 łyżek lub więcej dowolnego, ulubionego słodzidła, według preferencji smakowych.
Jeśli chcemy dosłodzić kompot miodem należy go bezwzględnie wystudzić, ponieważ w temperaturze powyżej 45°C miód traci swoje właściwości zdrowotne.
Kompot schładzamy, ewentualnie przed schłodzeniem możemy przecedzić, aby był klarowny.
Jeśli kompot wyjdzie zbyt esencjonalny czy za słodki to możemy go rozcieńczyć wodą.
Możemy podać z kostkami lodu.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 29 kcal (1 szklanka na erytrytolu)
białka (B): 0,7 g
tłuszcze (T): 0,1 g
węglowodany (W): 8,6 g błonnik: 4,81 g
******
Udostępnij na:
Komentarze