Ciasto warzywne


Ciasto warzywne to propozycja na smaczną zapiekankę na cieście drożdżowym; to coś przypominającego nieco pizzę na grubym cieście.

Danie bardzo smaczne, które idealnie smakuje na ciepło, podane na obiad lub ciepłą kolację, ale także smakuje na zimno, jako przekąska do piwa czy czerwonego wina lub do zabrania w pudełku do pracy na drugie śniadanie.

Jest bardzo proste w przygotowaniu i wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu, bo w kilka minut zarobimy ciasto drożdżowe, a później już tylko przygotowanie sosu śmietanowo-jajecznego w 2 minuty i obgotowanie warzyw – również 2 minuty. Reszta sama się robi – wstawiamy do piekarnika i na tym kończy się nasza praca.

Ciasto warzywne jest przepyszne, więc musicie spróbować! 😉


Składniki na ciasto warzywne:

ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżki oleju

 farsz warzywny:

  • 450 g mrożonej mieszanki warzywnej (u mnie z kalafiorem, brokułem, marchewką, fasolką, kukurydzą)
  • 180 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony


Jak przygotować ciasto warzywne:

Mleko delikatnie podgrzewamy.

Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i ucieramy, dolewamy letnie mleko. 

Odstawiamy na kilka minut żeby drożdże zaczęły pracować.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy.

Wlewamy drożdże, olej i wbijamy jajko.

Wyrabiamy ciasto przez kilka minut.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz.

W garnku zagotowujemy wodę bez soli, wrzucamy mrożonkę warzywną i obgotowujemy przez 2 minuty, odcedzamy, a następnie odstawiamy do przestudzenia. 

W osobnej misce przygotowujemy sos: śmietanę, mleko i jajko roztrzepujemy trzepaczką; dodajemy zioła oraz sól i pieprz do smaku.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy prostokątnej (wym. 24×28 cm lub 25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Wykładamy obgotowane warzywa i polewamy sosem śmietanowo-jajecznym.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190°C i pieczemy przez ok. 45 minut.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Ziemniaki pieczone ze świeżym tymiankiem

22-11-2021 

Babka czekoladowa budyniowo-majonezowa z orzechami włoskimi

20-11-2021 

Pasta z wędzonej makreli z ciecierzycą i dynią

17-11-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy