Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
Pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami jest Wam na pewno znana ze sklepowych półek.
Jeżeli poznaliście mnie na tyle dobrze, to wiecie, że unikam gotowych, przetworzonych produktów, wolę przygotować je sama, bo wychodzi taniej i zdrowiej, przede wszystkim wiem co jem i wiem, że użyłam świeżych produktów.
Pasta ze słonecznika jest idealna jako smarowidło do pieczywa lub możemy podać je, np. z krakersami razowymi, które ostatnio Wam pokazywałam.
W takiej formie będą fajną przystawką do przegryzania przed telewizorem czy meczem, a także świetnie się sprawdzą na imprezach.
Składniki na pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów:
- 1 szkl. słonecznika łuskanego
- słoiczek (o poj. 250 ml) suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka wody
Jak przygotować pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów:
Słonecznik łuskany namaczamy na noc w przegotowanej, zimnej wodzie.
Następnie rano odcedzamy i przepłukujemy.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju.
Namoczone nasiona słonecznika przekładamy do kielicha blendera, dodajemy suszone pomidory, zeszkloną cebulę, czosnek, olej, sok z cytryny i wodę, miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy.
Przekładamy do słoika lub zamykanego pudełka i przechowujemy w lodówce przez około 10-14 dni.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 94 kcal (1 porcja – 30 g)
białka (B): 3,4 g
tłuszcze (T): 7,3 g
węglowodany (W): 3,8 g
******
Udostępnij na:
Komentarze