Pasta z wędzonej makreli z ciecierzycą i dynią
Zapraszam Was na kolejną propozycję pasty kanapkowej.
Bardzo lubię wędzoną makrelę, ciecierzycę i dynię. Te składniki idealnie wpasowują się w jesienne menu. Co roku testuję różne połączenia i kombinacje smakowe, zawsze powstaje coś sezonowego i do tego bardzo smacznego.
Któregoś dnia postanowiłam połączyć dynię, makrelę wędzoną i ciecierzycę.
Składniki te idealnie ze sobą współgrają i powiem Wam szczerze, że połączenie to okazało się być bardzo trafionym.
Pasta z wędzonej makreli z ciecierzycą i dynią wyszła przesmaczna!
Do trzech głównych składników dodałam także nieco koncentratu pomidorowego oraz ketchupu, które dają nieco kwaskowatą, pomidorową nutę i dzięki temu pasta nie jest mdła, nabiera ciekawego charakteru i koloru.
A dodatek chili i szczypiorku podkręcą fajnie smak i go uzupełniają.
Pasta z wędzonej makreli z ciecierzycą i dynią powinna się znaleźć na Waszej jesiennej liście, koniecznie wypróbujcie!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na pastę z wędzonej makreli z ciecierzycą i dynią:
- 1 wędzona makrela – ok. 250 g po obraniu
- 3/4 szkl. ugotowanej ciecierzycy
- 3 łyżki purée z dyni – przepis tutaj
- 2 łyżki ketchupu
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól, np. himalajska
- szczypta chili
- szczypiorek
Jak przygotować pastę z wędzonej makreli z ciecierzycą i dynią:
Ciecierzycę przekładamy do blendera i chwilę miksujemy.
Dodajemy makrelę oczyszczoną ze skóry i ości, a następnie krótko, najlepiej pulsacyjnie miksujemy lub rozdrabniamy widelcem, jeśli chcemy uzyskać pastę z widocznymi kawałkami.
Dodajemy purée dyniowe, ketchup, koncentrat pomidorowy, szczypiorek, mieszamy.
Finalnie doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku.
Całość ponownie mieszamy i gotowe.
Przed podaniem najlepiej schłodzić.
Pastę przechowujemy w lodówce przez około 5-7 dni.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 157 kcal (100 g)
białka (B): 12,4 g
tłuszcze (T): 8,3 g
węglowodany (W): 7,6 g
******
Udostępnij na:
Komentarze