Babka czekoladowa budyniowo-majonezowa z orzechami włoskimi
Babka czekoladowa budyniowo-majonezowa z orzechami włoskimi to propozycja ciasta na dużą blachę, które idealnie sprawdza się przy większych domowych imprezach, świąt czy dla dużej rodziny.
Jest bardzo smaczna, lekka, puszysta i nie wychodzi sucha.
Babka czekoladowa przygotowana na bazie proszku budyniowego i majonezu to ciasto bardzo łatwe, szybkie w przygotowaniu i zawsze wychodzi.
Dodatek majonezu sprawia, że babka wychodzi puszysta, miękka i delikatnie wilgotna. Wbrew pozorom smak majonezu w ogóle nie jest wyczuwalny w cieście.
Babka czekoladowa budyniowo-majonezowa idealnie wpasowuje się w klimat świąt Bożego Narodzenia.
Polecam!
Zajrzyjcie także do przepisów na inne babki majonezowe:
Babka budyniowo-majonezowa XXL
W W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na babkę czekoladową majonezowo-budyniową z orzechami włoskimi:
- 8 jajek
- 1,5 szkl. cukru
- 2 budynie czekoladowe
- 1 cukier wanilinowy
- 8 łyżek majonezu lub 5-6 łyżek oleju
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 czubata łyżka kakao gorzkiego
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu migdałowego – opcjonalnie
- garść obranych orzechów włoskich
- cukier puder do posypania babki lub polewą czekoladowa
Jak przygotować babkę czekoladową budyniowo-majonezową z orzechami włoskimi:
Całe jajka ubijamy na pianę, dodając stopniowo cukier. Ubijamy przez kilka minut aż uzyskamy puszysty kogel-mogel.
Do ubitych jajek z cukrem dodajemy majonez, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, proszek budyniowy oraz cukier waniliowy.
Całość delikatnie mieszamy aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę.
Gdyby ciasto było za gęste dodajemy 3-4 łyżki oleju.
Gotowe ciasto wlewamy do blaszki (wym. górny 24×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Orzechy siekamy i posypujemy na wierzch ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i pieczemy przez około 50 minut, do tzw. “suchego patyczka”.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Bardzo dobre ciasto szczerze polecam, prosto, szybko i tanio :)))
Dziękuję😊
Cieszę się, że zasmakowało. Rzeczywiście ciasto tanio wychodzi 👍