Ciasto z agrestem
Przygotowałam dzisiaj dla Was kolejne sezonowe ciasto, tym razem z agrestem.
Ciasta na bazie jogurtu, maślanki czy kefiru są bardzo smaczne, miękkie, puszyste i wilgotne.
Skorzystałam więc z mojego ulubionego przepisu na ciasto jogurtowe, które zawsze wychodzi i dodałam do niego agrest oraz nieco jagód.
Idealnie smakuje ze szklaneczką zimnego mleka, mówię Wam – pycha!
Składniki na ciasto z agrestem:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200-250 g agrestu
- 2 łyżki jagód – opcjonalnie
- cukier puder do oprószenia ciasta
Jak przygotować ciasto z agrestem:
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy jogurt i olej, miksujemy na wolnych obrotach, aby jajka nie opadły.
Dolewamy ekstrakt waniliowy i przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
Składniki miksujemy chwilę na bardzo wolnych obrotach, tylko do ich połączenia.
Ciasto wylewamy na blachę (wym. 25×28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy agrest i posypujemy ewentualnie jagodami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w 180°C przez około 40 minut.
Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze