Tarta czekoladowa z malinami
Tarta z malinami to dla mnie kwintesencja lata.
Na ostatnie dni lata upiekłam bardzo smaczną tartę z ganaszem czekoladowym , który wykorzystuję do innych wypieków, m.in. do przygotowania mazurka czekoladowego.
Połączenie kruchego spodu, słodkiej masy czekoladowej i kwaskowatych malin to idealne połączenie.
Choć przygotowanie takiej tarty wymaga kilku etapów, nie jest trudne i zbyt czasochłonne, a zjedzenie takiego cuda nam to wynagrodzi.
Składniki na tartę czekoladową z malinami:
kruchy spód:
- 350 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 200 g zimnego masła
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 50 g cukru pudru
ganasz czekoladowy:
- 200 g czekolady gorzkiej, deserowej – u mnie o zawartości 74% kakao
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – opcjonalnie
dodatkowo:
- świeże maliny – ok. 300 g
- listki świeżej mięty do dekoracji
Jak przygotować tartę czekoladową z malinami:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę i zimne masło.
Składniki siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około 60 minut do lodówki, aby się schłodziło.
Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy, na około 4 mm i wykładamy formę.
Ciasto dobrze wgniatamy w formę, a następnie widelcem nakłuwamy.
Na wierzch ciasta możemy wyłożyć papier pergaminowy i wsypać groch, fasolę lub specjalne kulki do pieczenia, aby obciążyć ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 C.
Jeśli wysypaliście dodatkowo obciążenie to na około 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy, aby się zarumieniło.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Przystępujemy do przygotowania ganache czekoladowego.
Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy miód i podgrzewamy.
Gdy tylko śmietanka zacznie wrzeć od razu zdejmujemy ją z ognia.
Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do czasu aż się rozpuści.
Gdy czekolada dobrze się rozpuści, a masa zgęstnieje, dodajemy masło, nie przerywając mieszania. Na koniec możemy dodać ekstrakt waniliowy.
Na wystudzony spód ciasta wykładamy ganache czekoladowy i wyrównujemy wierzch.
Dekorujemy malinami i listkami mięty.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
uwielbiam tarte mam ich kilka na blogu a twoja cudownie sie prezentuje
To jedna z naszych ulubionych! Dziękuję za miłe słowa:)