Ciasto z agrestem

Przygotowałam dzisiaj dla Was kolejne sezonowe ciasto, tym razem z agrestem.

Ciasta na bazie jogurtu, maślanki czy kefiru są bardzo smaczne, miękkie, puszyste i wilgotne.

Skorzystałam więc z mojego ulubionego przepisu na ciasto jogurtowe, które zawsze wychodzi i dodałam do niego agrest oraz nieco jagód.

Idealnie smakuje ze szklaneczką zimnego mleka, mówię Wam – pycha!

Składniki na ciasto z agrestem:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200-250 g agrestu
  • 2 łyżki jagód – opcjonalnie
  • cukier puder do oprószenia ciasta


Jak przygotować ciasto z agrestem: 

Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Dodajemy jogurt i olej, miksujemy na wolnych obrotach, aby jajka nie opadły. 

Dolewamy ekstrakt waniliowy i przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. 

Składniki miksujemy chwilę na bardzo wolnych obrotach, tylko do ich połączenia.

Ciasto wylewamy na blachę (wym. 25×28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 

Na wierzchu układamy agrest i posypujemy ewentualnie jagodami.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w 180°C przez około 40 minut.

Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy