Ciasto z jagodami

W czasie mojego urlopowego pobytu na wsi upiekłam proste i szybkie ciasto z jagodami, a zarazem pyszne i puszyste.

Ciasto przygotowywałam w towarzystwie mojej serdecznej przyjaciółki, u której spędzam urlop wraz z synkiem, a od której też mam ten przepis.

Spróbujcie koniecznie, zwłaszcza, że sezon na jagody leśne wciąż trwa.


Składniki na ciasto z jagodami:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 kostki margaryny
  • jagody
  • cukier puder do oprószenia ciasta


Jak przygotować ciasto z jagodami:

Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jagody przebieramy, płuczemy i osączamy na sicie.

Całe jajka miksujemy z cukrem na puszysty kogel mogel.

Dodajemy cukier wanilinowy, śmietanę i ostudzoną margarynę i nadal, ale delikatnie mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.

Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (40×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy jagodami.

Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy