Bigos z młodej kapusty ze śmietaną i koperkiem
Bardzo prosty i szybki sposób na bigosik z kapusty, z dodatkiem przeróżnych wędlin i śmietany.
Oczywiście nie powinno zabraknąć dużej ilości świeżego koperku.
To danie to dobry sposób na recykling wędlin, kiełbas i mięs jakie nam zostały nie zjedzone z lodówki.
Składniki na bigos z młodej kapusty ze śmietaną i koperkiem:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 młode marchewki
- 1 cebula
- pęczek koperku
- ok. 600 g przeróżnych kiełbas, wędlin, mięs, boczku, kurczaka – tego co mamy w lodówce
- 1 szkl. śmietany (kwaśnej lub słodkiej)
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta cukru
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki oleju
Jak przygotować bigos z młodej kapusty ze śmietaną i koperkiem:
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i szatkujemy.
Zalewamy niewielką ilością wody, stawiamy na gaz i gotujemy.
Kiełbasę, wędliny, boczek, mięsa i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do gotującej się kapusty.
Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy przesmażone mięso i wędliny z cebulą.
Dusimy na niewielkim ogniu ok. 5 minut.
Na końcu dodajemy śmietanę i posiekany koperek.
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru, ewentualnie sokiem z cytryny.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze