Curry z kurczakiem
Curry z kurczakiem to potrawa kuchni azjatyckiej.
To bardzo smaczne i lekkie danie obiadowe na bazie mleka kokosowego, pasty curry i warzyw.
Przygotowałam najprostszą wersję curry, gdzie głównym składnikiem jest filet z piersi kurczaka, a także pomidory i cebula.
Całość tworzy aromatyczne danie, które przypadnie niejednemu do gustu.
Curry z kurczakiem podajemy z ryżem oraz obowiązkowo ze świeżą kolendrą, choć wiem, że sporo osób jej nie lubi, więc można w ostateczności pominąć. Osobiście zachęcam do wypróbowania tej potrawy z kolendrą.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że wyraźnie podam, że jest inaczej.
Składniki na curry z kurczakiem:
- 2 duże piersi z kurczaka – ok. 650 g
- 2 cebule
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 1 łyżka curry w proszku
- 4 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 1/2 szkl. mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego lub oleju
- świeża kolendra
Jak przygotować curry z kurczakiem:
Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek drobno siekamy.
Pomidory nacinamy od góry na krzyż, sparzamy wrzątkiem, hartujemy zimną wodą i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy curry w proszku i pastę curry. Całość podsmażamy przez chwilę, cały czas mieszając.
Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka oraz posiekany czosnek, cały czas mieszając przesmażamy aż kurczak straci surowość – ok. 3 minut.
Dodajemy pokrojone pomidory i dusimy przez około 15 minut.
Pod koniec gotowania wlewamy mleko kokosowe i dusimy przez 2 minuty.
Finalnie potrawę doprawiamy solą do smaku.
Przed podaniem dodajemy posiekaną kolendrę.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 95 kcal (100 g)
białka (B): 10,0 g
tłuszcze (T): 4,7g
węglowodany (W): 2,8 g
******
Udostępnij na:
Komentarze