Sałatka tortellini z rukolą i gorgonzolą
Sałatka tortellini z rukolą i gorgonzolą to pomysł na bardzo prostą, szybką i bardzo smaczną sałatkę.
Sałatka jest treściwa i znakomicie nadaje się na lunch, obiad czy kolację, a dodatkowo można ją zabrać w pudełku na wynos do pracy czy szkoły.
Sprawdza się doskonale na wszelkiego rodzaju imprezach, począwszy od domówek przez urodziny, a kończywszy na świętach.
Sałatka tortellini z rukolą i gorgonzolą jest wyrazista w smaku za sprawą pikantnej rukoli i zdecydowanego smaku gorgonzoli.
Dodatkowo dodałam prażony słonecznik, który sprawia, że sałatka przyjemnie chrupie podczas jedzenia i ma delikatnie orzechowy posmak.
Ostatnim elementem są suszone pomidory z oleju, które dopełniają smak, a swoim czerwonym kolorem urozmaicają sałatkę i cieszą oko.
Sałatka tortellini z rukolą i gorgonzolą to sałatka, którą można przyrządzać przez cały rok.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na sałatkę tortellini z rukolą i gorgonzolą:
- 250 g pierożków tortellini (u mnie z mięsem)
- 60 g rukoli
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów z oleju
- 2 garści słonecznika
- 50 g sera gorgonzola
dressing:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę tortellini z rukolą i gorgonzolą:
Przygotowujemy wszystkie składniki na sałatkę.
Pierożki tortellini wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy według czasu umieszczonego na opakowaniu – ok. 1 minuty i odcedzamy.
Rukolę myjemy i osuszamy, np. w suszarce do sałaty.
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Gorgonzolę kroimy w kostkę.
Słonecznik prażymy na suchej patelni przez kilka minut aż lekko zbrązowieje.
Wszystkie powyżej przygotowane składniki przekładamy do miski.
Przystępujemy do przygotowania dressingu.
Do słoiczka przekładamy miód, sok z cytryny, musztardę oraz olej, doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Słoiczek zakręcamy i potrząsamy zawartością aż utworzy nam się jednolita emulsja.
Gotowym dressingiem polewamy sałatkę i mieszamy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 227 kcal (100 g)
białka (B): 8,6 g
tłuszcze (T): 11,8 g
węglowodany (W): 20,8 g
******
Udostępnij na:
Komentarze