Deser z galaretką, kremem mascarpone i migdałami
Dzisiaj niedziela, więc zapraszam na bardzo smaczny, prosty i szybki deser na bazie galaretki i kremu mascarpone.
Propozycja idealna dla osób nie lubiących długiego stania przy garach, a pragnących nacieszyć się słodkim deserem.
Idealny na letnie dni.
Składniki na deser z galaretką, kremem mascarpone i migdałami (na 4 porcje):
- 1 opakowanie galaretki w ulubionym smaku – u mnie truskawkowa
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- ewentualnie cukier puder do smaku
- migdały w płatkach
- listki świeżej mięty do dekoracji
Jak przygotować deser z galaretką, kremem mascarpone i migdałami:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu – ja użyłam nieco mniej wody (450 ml).
Studzimy, a następnie przelewamy do 4 szklaneczek i ustawiamy w innym naczyniu w pochyłej pozycji (ja użyłam keksówki silikonowej) i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy aż obie masy dokładnie się połączą.
Jeżeli krem jest za mało słodki możemy dosłodzić cukrem pudrem.
Gotowy krem mascarpone wykładamy na zastygniętej galaretce, dekorujemy płatkami migdałów i listkami świeżej mięty.
Deser przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze