Lemoniada rabarbarowo-imbirowa
Straszny upał od kilku dni,a na taki upał najlepsza będzie lemoniada.
Proponuję lemoniadę z rabarbaru z dodatkiem świeżego imbiru, która dodaje ciekawego smaku i lekko całość podkręca.
Składniki na lemoniadę rabarbarowo-imbirową:
- 500 g rabarbaru
- 1,5 cm kawałek imbiru
- 2-3 szkl. wody
- cukier trzcinowy
- sok z cytryny
- woda mineralna lekko gazowana
Jak przygotować lemoniadę rabarbarowo-imbirową:
Rabarbar oczyszczamy, odcinamy liście i końcówki, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku zagotowujemy ok. 2-3 szkl. wody i wrzucamy rabarbar oraz kawałek obranego imbiru, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Wywar przecedzamy przez siteczko, dodajemy odrobinę soku z cytryny i słodzimy cukrem trzcinowym do smaku.
Studzimy i schładzamy.
Po schłodzeniu wywar uzupełniamy wodą mineralną wg uznania (ok. 1 l) i podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze