Młoda kapusta z koperkiem
Nie wyobrażam sobie wiosny i lata bez pysznej młodej kapustki, którą przygotowuję na rożne sposoby.
Tym razem z samym koperkiem, bo taka wersja jest najbardziej wiosenna i lekka.
Podaję ją do młodych ziemniaków z wody lub do mięsa.
Jeśli lubicie młodą kapustę to zajrzyjcie do przepisu na bigos z młodej kapusty.
Składniki na młodą kapustę z koperkiem:
- główka młodej kapusty
- 1 pęczek koperku
- 1 cebula
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
Jak przygotować młodą kapustę z koperkiem:
Kapustę drobno szatkujemy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, a następnie szklimy na łyżce oleju.
Dodajemy poszatkowaną kapustę i przesmażamy razem z cebulą przez 2-3 minuty.
Podlewamy odrobiną wody i dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listek laurowy.
Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy łyżkę mąki rozmieszanej z niewielką ilością zimnej wody, co sprawi że będzie bardziej aksamitna.
Zagotowujemy.
Całość doprawiamy do smaku solą, pierzem świeżo mielonym, szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Na sam koniec dodajemy posiekany koperek.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze