Deser z galaretką z truskawek i kaszy manny
Dzisiaj zapraszam wszystkie Dzieci na pyszny deser z okazji Dnia Dziecka!
Deser musi być, wszak to święto tylko raz w roku obchodzimy.
Postawiłam na deser od podstaw i sama przygotowałam pyszną galaretkę ze świeżych truskawek.
Aby deser był jeszcze zdrowszy zamiast kremu czy bitej śmietany postawiłam na kaszkę manną.
Obie warstwy tworzą smaczne połączenie, które również pięknie i efektownie można podać, w formie ukośnych warstw.
Składniki na deser z galaretką z truskawek i kaszy manny (na 4 porcje):
galaretka z truskawek:
- 500 g świeżych truskawek (poza sezonem można użyć mrożonych)
- 4 łyżeczki (15 g) żelatyny
- ok. 3-4 łyżek cukru trzcinowego (do smaku)
- 50 ml wody
kasza manna:
- 1,5 szkl. mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka cukru (może być waniliowy)
Jak przygotować deser z galaretką z truskawek i kaszy manny:
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i miksujemy z cukrem na gładki mus (gdy używamy mrożonych truskawek należy je najpierw rozmrozić).
Żelatynę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do namoczenia, a następnie mieszamy.
Mus delikatnie podgrzewamy i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy intensywnie aż żelatyna rozpuści się i połączy z musem.
Galaretkę przelewamy do szklaneczek, które ustawiamy ukośnie w innym naczyniu – fajnie sprawdza się keksówka.
Odstawiamy do lodówki do stężenia na minimum 2 godziny.
1 szklankę mleka zagotowujemy w rondelku.
Delikatną stróżką wsypujemy kaszkę i mieszamy za pomocą rózgi.
Dosładzamy cukrem do smaku i chwilkę gotujemy, cały czas mieszając, aby kasza nie przywarła do dna rondelka.
Zostawiamy z ognia i cały czas mieszając dolewamy resztę zimnego mleka.
Gotową kaszę wlewamy na wierzch galaretki i odstawiamy do przestudzenia.
Przed podaniem dekorujemy świeżą truskawką.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze