Naleśniki bezglutenowe
Lubicie naleśniki?
Ja bardzo i dlatego staram się urozmaicać je, a to dodatkami, a to zastosowanymi mąkami.
Dzisiejsza wersja jest bezglutenowa i bezjajeczna.
Te naleśniki można podać z dowolnym dodatkiem, np. dżemem, twarożkiem na słodko, z farszem mięsnym czy warzywnym; można użyć ich także do przygotowania krokietów, a także zapiekać.
Ja dzisiaj naleśniki podałam z kremem czekoladowym i truskawkami – mówię Wam, pycha!
Lubicie naleśniki?
Ja bardzo i dlatego staram się urozmaicać je, a to dodatkami, a to zastosowanymi mąkami.
Dzisiejsza wersja jest bezglutenowa i bezjajeczna.
Te naleśniki można podać z dowolnym dodatkiem, np. dżemem, twarożkiem na słodko, z farszem mięsnym czy warzywnym; można użyć ich także do przygotowania krokietów, a także zapiekać.
Składniki na naleśniki bezglutenowe:
- 1 szkl. mąki kukurydzianej
- 1 szkl. mąki gryczanej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. wody
- szczypta soli morskiej
- olej do smażenia
Jak przygotować naleśniki bezglutenowe:
Wszystkie mąki przesypujemy do miski, dodajemy sól i mieszamy.
Dolewamy mleko i wodę, dokładnie mieszamy ciasto aż uzyskamy gładką konsystencję.
Ciasto odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło.Po tym czasie smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju – gdyby ciasto było za gęste dolewamy nieco wody.
Po usmażeniu każdego naleśnika układamy na talerzu jeden na drugim.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze