Domowe łazanki z młodą kapustą, boczkiem i koperkiem


Domowy makaron jest pyszny, chyba nie muszę Was o tym przekonywać!?

Ostatnio nalepiłam około 100 pierogów z jagodami i przy okazji, jak się już tak rozkręciłam, przygotowałam nieco domowych łazanek.

Oczywiście moi mężczyźni najbardziej lubią z kapustą, boczkiem i pieczarkami, ale dzisiaj nieco zmieniłam danie i przygotowałam je ze sporą ilością koperku i przyznam się Wam, że wyszło bardzo, ale to bardzo smacznie!

Składniki na domowe łazanki z młodą kapustą, boczkiem i koperkiem:

na łazanki:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 1-2 jajka
  • szczypta soli
  • ok. 250 ml ciepłej wody 

dodatkowo:

  • ok. 1/4 główki niedużej kapusty
  • 1 cebula
  • ok. 100 g wędzonego boczku
  • ok. 150 g kiełbasy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony


Jak przygotować domowe łazanki z młodą kapustą, boczkiem i koperkiem:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i dolewamy ciepłą wodę, ale stopniowo, w miarę zagniatania – gdyby ciasto było za twarde dodajemy wodę.

Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, nieco twardsze jak na pierogi.

Ciasto cienko wałkujemy na dobrze podsypanym mąką blacie.

Radełkiem lub nożem wykrawamy kwadraty bądź romby.

Makaron podsypujemy sporą ilością mąki, rozkładamy na czystej ściereczce i odstawiamy do przesuszenia, co jakiś czas podrzucając makaron i rozdzielając, by się nie posklejał.

Dobrze wysuszony makaron (po około 2-3 dniach suszenia) można przełożyć do słoika i użyć w miarę potrzeby.

Kapustę drobno szatkujemy i obgotowujemy na osolonym wrzątku, odcedzamy.

Na suchej patelni przesmażamy pokrojony boczek.

Gdy boczek nieco się stopi dokładamy pokrojoną kiełbasę i przesmażamy aż ładnie się zezłocą.

Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażamy aż stanie się szklista.

Dorzucamy obgotowaną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W garnku zagotowujemy wodę.

Na osolony wrzątek wrzucamy około 300-350 g makaronu i gotujemy al dente, odcedzamy.

Ugotowany makaron dodajemy do kapusty z boczkiem, mieszamy, dodajemy posiekany koperek i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy