Sorbet z owoców leśnych
W takie upały owocowe sorbety najlepiej ugaszą pragnienie i ochłodzą.
Moja propozycja jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, o ile wcześniej zamrozicie owoce, a później zmiksujecie i od razu można podać.
Jeśli nie macie zamrożonych owoców, to nic straconego – wystarczy zmiksować owoce, zamrozić, co jakiś czas przemieszać, a po około 3-4 godzinach będziecie mogli cieszyć się samodzielnie przygotowanym sorbetem.
Mój ulubiony sposób, to właśnie wersja przygotowana z zamrożonych owoców, nie trzeba wtedy się martwić, że sorbet zamrozimy na “kość” i możemy go przygotować kiedy tylko mamy ochotę i w dowolnej ilości.
Smaczne, dietetyczne i orzeźwiające!
Składniki na sorbet z owoców leśnych:
- 3 szkl. owoców leśnych świeżych lub mrożonych (u mnie jagody, borówki, maliny, jeżyny, czarna i czerwona porzeczka)
- 2-3 łyżki cukru do smaku lub innego słodzidła
Jak przygotować sorbet z owoców leśnych:
I sposób:
Owoce przebrać, umyć, osuszyć i zamrozić, najlepiej rozłożone na tackach w jednej warstwie.
Zamrożone owoce przekładamy do blendera z funkcją kruszenia lodu i miksujemy.
Jeśli macie słabszy blender owoce muszą lekko się rozmrozić i dopiero miksujemy.
Dosładzamy do smaku i podajemy od razu.
II sposób:
Świeże owoce przebieramy i myjemy.
Przekładamy do blendera i miksujemy, dosładzając do smaku wedle uznania.
Przekładamy do zamykanego pojemnika i przenosimy do zamrażarki.
Sorbet mrozimy przez około 3 godziny, co jakiś czas mieszając widelcem i uważając, aby nie zamrozić sorbetu na “kość”.
Udostępnij na:
Komentarze