Sorbet z owoców leśnych

W takie upały owocowe sorbety najlepiej ugaszą pragnienie i ochłodzą.

Moja propozycja jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, o ile wcześniej zamrozicie owoce, a później zmiksujecie i od razu można podać.

Jeśli nie macie zamrożonych owoców, to nic straconego – wystarczy zmiksować owoce, zamrozić, co jakiś czas przemieszać, a po około 3-4 godzinach będziecie mogli cieszyć się samodzielnie przygotowanym sorbetem.

Mój ulubiony sposób, to właśnie wersja przygotowana z zamrożonych owoców, nie trzeba wtedy się martwić, że sorbet zamrozimy na “kość” i możemy go przygotować kiedy tylko mamy ochotę i w dowolnej ilości.

Smaczne, dietetyczne i orzeźwiające!

Składniki na sorbet z owoców leśnych:

  • 3 szkl. owoców leśnych świeżych lub mrożonych (u mnie jagody, borówki, maliny, jeżyny, czarna i czerwona porzeczka) 
  • 2-3 łyżki cukru do smaku lub innego słodzidła


Jak przygotować sorbet z owoców leśnych:

I sposób:

Owoce przebrać, umyć, osuszyć i zamrozić, najlepiej rozłożone na tackach w jednej warstwie.

Zamrożone owoce przekładamy do blendera z funkcją kruszenia lodu i miksujemy. 

Jeśli macie słabszy blender owoce muszą lekko się rozmrozić i dopiero miksujemy. 

Dosładzamy do smaku i podajemy od razu.

II sposób:

Świeże owoce przebieramy i myjemy. 

Przekładamy do blendera i miksujemy, dosładzając do smaku wedle uznania. 

Przekładamy do zamykanego pojemnika i przenosimy do zamrażarki.

Sorbet mrozimy przez około 3 godziny, co jakiś czas mieszając widelcem i uważając, aby nie zamrozić sorbetu na “kość”.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy