Domowe Monte jaglane

Dawno mnie nie było, sprawy zawodowe, domowe obowiązki i sprawy wykończeniowe po remoncie mieszkania, to wszystko spowodowało, że nie było czasu na robienie zdjęć.

Na Instagramie umieszczam fotki prawie codziennie, więc możecie śledzić moje poczynania.

Dzisiaj przygotowałam szybki i prosty deser, ale za to zdrowy i mega pyszny!

Deser jaglany z orzechami i kakao przypominający znany deser Monte, tyle że bez żadnych dodatków, polepszaczy i innych dziwactw.

Możecie go przygotować w wersji zupełnie wegetariańskiej, wegańskiej – jest bez jajek, mleka, albo w wersji na mleku krowim, z białym cukrem.

Wypróbujcie go koniecznie, niezależnie od tego, czy bezie w wersji mniej lub bardziej zdrowej; sami wybierzecie!

Składniki na domowe Monte jaglane:

  • 100 g kaszy jaglanej suchej
  • 100 g orzechów laskowych
  • ok. 200-250 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
  • 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidła (cukru, ksylitolu lub syropu klonowego)
  • 3 łyżki kakao gorzkiego lub karobu
  • 2/3 łyżeczki soli


Jak przygotować domowe Monte jaglane:

Kaszę jaglaną płuczemy, a następnie prażymy na suchej patelni, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

Orzechy prażymy na suchej patelni lub w piekarniku aż orzechy zaczną brązowieć, skórka ściemnieje i zacznie odchodzić, resztę skórek, po lekkim ostudzeniu orzechów, można zdjąć ocierając w dłoniach orzechy o siebie.

To bardzo ważne, aby usunąć skórkę z orzechów, ponieważ orzechy staną się kwaśne i niezbyt zjadliwe.

Kilka orzechów zostawiamy do dekoracji, a resztę przekładamy do blendera i chwilę miksujemy.

Do częściowo zmielonych orzechów dolewamy ok. 150 ml mleka i blendujemy do uzyskania gładkiej masy, orzechy muszą być dobrze zmielone, bez większych kawałków.

Dodajemy ugotowaną kaszę, syrop z agawy, sól i miksujemy aż uzyskamy bardzo gładką, jednolitą, aksamitną konsystencję – w razie potrzeby, gdyby masa była za gęsta, dolewamy mleka.

Połowę masy orzechowej odkładamy, a do reszty dodajemy kakao, łyżkę mleka i ewentualnie nieco syropu do smaku, by deser był bardziej słodki.

Na dno szklaneczek, pucharków lub miseczek wykładamy masę ciemną z kakao, a na wierzch masę jasną, którą wcześniej odłożyliśmy.

Wierzch deseru dekorujemy lekko posiekanymi orzechami.

Deser można zjeść zaraz po przygotowaniu lub schłodzić.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy