Kurczak z dżemem porzeczkowym, tymiankiem i cytrusami
Kurczak z dżemem porzeczkowym, tymiankiem i cytrusami to pomysł na drób w zimowej odsłonie.
Zapytacie pewnie, a dlaczego w zimowej odsłonie? Bo pomarańcze kojarzą mi się właśnie z okresem zimowym, a dżem porzeczkowy robię latem na zimowe zapasy do spiżarni.
Kurczak w marynacie z dżemem porzeczkowym, tymiankiem i cytrusami to danie rozgrzewające, nie tylko ciało, ale i zmysły.
Mięso zamarynowane w ten sposób wychodzi kruche, aromatyczne i o lekko słodko-kwaśnym i orzeźwiającym smaku, wyczuwalna jest nuta pomarańczy i cytryny.
Lubię dania z kurczakiem, szczególnie te pieczone, bo są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy przygotować marynatę i zanurzyć w jej mięso, a na drugi dzień, nawet po powrocie z pracy, kiedy jestem zmęczona, wstawiam do piekarnika na około 40 minut i obiad mam gotowy. W sumie nie muszę się za bardzo o niego martwić, zajrzę do niego ze dwa razy, bo sam się w sumie piecze.
To dla mnie w sumie comfort food, który mogę przygotować na więcej niż jeden obiad, odgrzany też świetnie smakuje.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na kurczaka z dżemem porzeczkowym, tymiankiem i cytrusami:
- 10 podudzi z kurczaka
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki – najlepiej domowego (przepis)
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 pomarańcze
- 1 nieduża cytryna
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 2 szczypty pieprzu pieprzu czarnego świeżo mielonego
Jak przygotować kurczaka z dżemem porzeczkowym, tymiankiem i cytrusami:
Podudzia myjemy i osuszamy.
Przystępujemy do przygotowania marynaty.
Pomarańcze i cytryny myjemy i wyciskamy z nich sok.
Do miski przekładamy dżem, wlewamy sok wyciśnięty z cytrusów, oliwę, dodajemy tymianek, sól i pieprz.
Składniki marynaty dokładnie mieszamy.
Kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie pokrywamy nią mięso.
Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc, żeby kurczak się zamarynował.
Zamarynowane podudzia przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego bez przykrywki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i pieczemy przez około 40 minut, od czasu do czasu polewając marynatą.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 160 kcal (1 podudzie)
białka (B): 17,5 g
tłuszcze (T): 7,6 g
węglowodany (W): 5,9 g
******
Udostępnij na:
Komentarze