Muffiny z awokado i herbatą matcha
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam awokado i nie tylko w wersji wytrawnej, ale także w słodkich wypiekach i deserach.
Muffiny z awokado i herbatą matcha to kolejna propozycja na wykorzystanie awokado.
Awokado samo w sobie jest dość mdłe, o niezbyt wyrazistym smaku, ale za to dojrzałe jest bardzo aksamitne i kremowe.
Wspaniale komponuje się z cytryną lub limonką, które wydobywają i podkręcają smak awokado.
Dlatego też wykorzystałam do przepisu limonki.
Muffiny wyszły przepyszne, o przyjemnym zielonym kolorze. Miąższ muffin wychodzi puszysty i lekko wilgotny.
Dla większego podkręcenia smaku dodałam zielonej herbaty matcha, która nadaje delikatny posmak herbaty, charakterystyczny dla tego gatunku, a dodatkowo kolor muffin jest bardziej zielony. Kolor zielony staje się bardziej intensywny, bez matchy będą bladozielone.
Do dekoracji przygotowałam limonkowy lukier, który jest przysłowiową kropką nad “i”.
Jeśli nie macie herbaty matcha to można ją w przepisie pominąć, po prostu nie będzie posmaku zielonej herbaty i kolor muffin będzie mało intensywny.
Przepis jest bardzo szybki i prosty, jak to przy muffinach. Nic skomplikowanego, a dający efekt “Wow!”
Zajrzyjcie także do przepisów na inne słodkości z wykorzystaniem awokado:
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na muffiny z awokado i herbatą matcha (12 szt.):
muffiny:
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 120 g erytrytolu lub cukru
- 2 jajka “M”
- 1 duże dojrzałe awokado
- 3 łyżki soku z limonki
- 250 g mąki pszennej tortowej typ 405
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka herbaty matcha + 1 łyżka soku z limonki (można pominąć)
lukier limonkowy:
- 75 g cukru pudru (erytrytol zmielony w młynku)
- 3-4 łyżeczki soku z limonki
Jak przygotować muffiny z awokado i herbatą matcha:
Zaczynamy od przygotowania piekarnika, który nagrzewamy do 175°C (z funkcją pieczenia góra-dół bez termoobiegu) lub 160°C z termoobiegiem.
Przystępujemy do przygotowania ciasta na muffiny.
W misce ubijamy olej z erytrytolem, a następnie wbijamy po jednym jajku i chwilę ubijamy aż masa stanie się bardziej puszysta.
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy niedbale.
Do awokado dodajemy 3 łyżki soku z limonki i odstawiamy na moment.
W tym czasie w drugiej misce łączny suche składniki, a więc mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
Do masy olejowo-jajecznej dodajemy awokado wraz z sokiem z limonki i chwilę miksujemy aż awokado się rozpadnie.
Herbatę matcha rozrabiamy z łyżką soku z limonki i wlewamy do masy z awokado (jeśli nie używamy matchy to pomijamy ten krok).
Następnie dodajemy suche składniki i niedbale mieszamy, tylko do połączenia się składników.
Ciasto nakładamy do papierowych papilotek umieszczonych w formie do muffin za pomocą łyżki do lodów lub 2 łyżek stołowych.
Muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez 20 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce, a gdy przestygną wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy muffiny będą wystudzone możemy przygotować lukier do dekoracji.
Cukier puder przesypujemy do miseczki i wlewamy na początek 3 łyżeczki soku z limonki, ucieramy aż uzyskamy gładki lukier. W razie potrzeby, gdyby lukier był za gęsty, dodajemy jeszcze łyżeczkę soku z limonki lub ciut więcej.
Dekorujemy muffiny przygotowanym lukrem tworząc strużki.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 183 kcal (1 muffin) na erytrytolu
białka (B): 3,5 g
tłuszcze (T): 11,5 g
węglowodany (W): 16,4 g
******
Udostępnij na:
Komentarze