Tarta z wędzoną rybą i porami
Tarta z wędzoną rybą i porami to wytrawny wypiek dla osób lubiących ryby wędzone.
Tarta wychodzi pyszna, choć niestety nie jest to potrawa dietetyczna i z tym należy się liczyć, choć użyłam do jej przygotowania zdrowszych produktów.
Jest za to bardzo treściwa i syta, spokojnie wystarczy dla 4, może 5 osób.
Ciasto do tarty przygotowałam z mąki orkiszowej jasnej i gryczanej z dodatkiem smalcu, dzięki któremu ciasto wychodzi bardziej kruche, ale zamiennie można oczywiście użyć masła.
Farsz to przede wszystkim pyszna wędzona ryba i zeszklone na masełku pory, które bardzo zyskują na smaku, są delikatne, pozbawione pikantnego smaku i słodkawe.
Tartę zalałam sosem przygotowanym na bazie jajek i naturalnego jogurtu z dodatkiem musztardy sarepskiej, która należy do ostrych musztard i idealnie pasuje do nieco mdłych w smaku porów i ryby.
Akcentem, który łączy kruche ciasto i farsz jest suszony estragon, który świetnie komponuje się z rybami.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na tartę z wędzoną rybą i porami:
kruche ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 30 g zimnego smalcu lub masła
- 80 g schłodzonego jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
farsz:
- 1 wędzona ryba – u mnie makrela (ok. 250 g po obraniu)
- 1 por – biała część ( ok. 200-250 g)
- 2 korniszony (ok. 80 g)
- 2 małe ząbki czosnku
- 300 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
Jak przygotować tartę z wędzoną rybą i porami:
Na stolnicę wsypujemy obie mąki, dodajemy sól oraz estragon i mieszamy. Dodajemy masło, jogurt, jajko i zimną wodę, szybko zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz do tarty.
Pora przekrawamy wzdłuż na pół, myjemy i kroimy w półplasterki, a następnie szklimy na oleju z dodatkiem masła.
Do przesmażonego pora dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wyłączamy grzanie i odstawiamy do przestudzenia.
Rybę obieramy ze skóry i ości, rwiemy na małe kawałki. Korniszony kroimy w kostkę.
W misce przygotowujemy sos.
Jajka rozkłócamy, dodajemy jogurt, musztardę, estragon, koperek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na delikatnie podsypanym mąką blacie w ten sposób, aby okręg był nieco większy od średnicy formy (Ø 28 cm). Przekładamy do formy, ale ciasta nie zakładamy.
Na ciasto wykładamy prawie całą wędzoną rybę, wlewamy sos i posypujemy korniszonami oraz resztą ryby.
Boki ciasta wystające z formy zakładamy do środka.
Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (z włączoną funkcją pieczenia góra-dół) i pieczemy przez około 30-35 minut aż się sos zetnie, a wierzch zapiecze.
Po upieczeniu tartę odstawiamy na około 10 minut do przestudzenia, żeby farsz lekko zastygł, a następnie kroimy i podajemy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 718 kcal (1/4 z całości)
białka (B): 36,1 g
tłuszcze (T): 37,8 g
węglowodany (W): 56,3 g
******
Udostępnij na:
Komentarze