Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe
Uwielbiam cynamon, i to nie tylko w słodkich wypiekach czy deserach, ale dodaję go czasami do wytrawnych dań.
Dzisiaj nasze ulubione, zaraz po cinnamon rolls, drożdżowe bułeczki cynamonowe rodem ze Szwecji, które dostaniecie także w znanej sieciówce z meblami.
Bardzo proste do przygotowania, słodkie, aromatyczne za sprawą nadzienia cynamonowego i kardamonu, który dodaje się do ciasta.
Składniki na kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe (ok. 25 szt.):
ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej zwykłej
- 200 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 500 ml mleka pełnego 3,2 %
- 100 g masła
- 1 jajko
- 50 g drożdży
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu – ja roztarłam ziarna w moździerzu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
nadzienie cynamonowe:
- 160 g cukru brązowego
- 200 g miękkiego masła
- 4 łyżki mielonego cynamonu
dodatkowo na wierzch bułeczek:
- 1 jajko
- cukier perlisty do posypania
Jak przygotować kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe:
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
Mleko podgrzewamy, aby było letnie.
Drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka i łyżkę mąki, mieszamy aż uzyskamy gładką masę. Odstawiamy na kilka minut, aby zaczyn wyrósł.
Pozostały cukier wsypujemy do ciepłego mleka i mieszamy aż się rozpuści.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i kardamon, mieszamy.
Dolewamy wyrośnie drożdże, ciepłe mleko z cukrem, jajko i wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione, składniki ładnie się połączą, dolewamy po trochu wystudzone masło i wyrabiamy aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki i miski.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je przez chwilę i rozwałkowujemy na kształt dużego prostokąta
Miękkie masło łączymy z cukrem i cynamonem tworząc nadzienie do smarowania ciasta.
Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem cynamonowym.
Ciasto zwijamy w rulon, a następnie kroimy na kawałki ok. 2 cm.
Układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, odstawiamy na około 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Gdy bułeczki podrosną smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze