Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe

Uwielbiam cynamon, i to nie tylko w słodkich wypiekach czy deserach, ale dodaję go czasami do  wytrawnych dań.

Dzisiaj nasze ulubione, zaraz po cinnamon rolls, drożdżowe bułeczki cynamonowe rodem ze Szwecji, które dostaniecie także w znanej sieciówce z meblami.

Bardzo proste do przygotowania, słodkie, aromatyczne za sprawą nadzienia cynamonowego i kardamonu, który dodaje się do ciasta.

Składniki na kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe (ok. 25 szt.):

ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki pszennej zwykłej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 500 ml mleka pełnego 3,2 %
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g drożdży
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu – ja roztarłam ziarna w moździerzu 
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

nadzienie cynamonowe:

  • 160 g cukru brązowego
  • 200 g miękkiego masła 
  • 4 łyżki mielonego cynamonu

dodatkowo na wierzch bułeczek:

  • 1 jajko
  • cukier perlisty do posypania


Jak przygotować kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe:

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.

Mleko podgrzewamy, aby było letnie.

Drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka i łyżkę mąki, mieszamy aż uzyskamy gładką masę. Odstawiamy na kilka minut, aby zaczyn wyrósł.

Pozostały cukier wsypujemy do ciepłego mleka i mieszamy aż się rozpuści.

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i kardamon, mieszamy.

Dolewamy wyrośnie drożdże, ciepłe mleko z cukrem, jajko i wyrabiamy ciasto.

Gdy ciasto będzie już wyrobione, składniki ładnie się połączą, dolewamy po trochu wystudzone masło i wyrabiamy aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki i miski.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 minut do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je przez chwilę i rozwałkowujemy na kształt dużego prostokąta

Miękkie masło łączymy z cukrem i cynamonem tworząc nadzienie do smarowania ciasta.

Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem cynamonowym.

Ciasto zwijamy w rulon, a następnie kroimy na kawałki ok. 2 cm.

Układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, odstawiamy na około 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Gdy bułeczki podrosną smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu studzimy na kratce.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy