Domowy ekstrakt z wanilii

Ekstrakt z wanilii jest niezastąpiony w kuchni, cechuje go niesamowity aromat i ciemnobrązowa barwa. Można go używać do aromatyzowania ciast, deserów, a także potraw mięsnych i sosów.

Oczywiście, ktoś zapyta: “A po co robić, skoro można kupić?”.

Można! – ale często dajemy się nabrać na 100% ekstrakt i zakupić barwiony karmelem produkt.

Właściwie, jeżeli ktoś dużo piecze, to jest to idealny sposób na zaoszczędzenie kilku groszy, bo domowy na pewno wyjdzie tańszym kosztem, a poza tym jest bardzo prosty do przygotowania.

Składniki na domowy ekstrakt z wanilii:

  • 3-5 mięsistych lasek wanilii (ja użyłam 5)
  • 1 szkl. wódki (lub innego alkoholu, np. brandy czy rumu)


Jak przygotować domowy ekstrakt z wanilii:

Laski wanilii przecinamy ostrym nożem wzdłuż na pół, ale nie do końca, ziarenek nie wyskrobujemy, pozostawiamy.

Przekładamy do zamykanej butelki lub słoika, zalewamy alkoholem, tak aby strąki były całkowicie zanurzone.

Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce, ale nie do lodówki, co jakiś czas wstrząsając butelką.

Już po kilku dniach ekstrakt nabierze ciemnego koloru, ale nie znaczy to, że będzie gotowy, musimy czekać około 2 miesięcy aż aromat dojrzeje.

Po około 2 miesiącach ekstrakt nabierze ciemnej barwy i pełen aromat – będzie gotowy do użycia.

Gotowy ekstrakt możemy przechowywać bardzo długo, nawet latami.

Jeśli zużyjecie połowę ekstraktu możecie jeszcze raz dopełnić butelkę alkoholem i odłożyć do ponownego naciągnięcia aromatem.

Jeżeli pozostaną Wam jakieś laski wanilii, nawet puste, z których ziarenka użyliście do deserów, to włóżcie laskę do buteleczki, to wzmocni dodatkowo ekstrakt, bo im więcej lasek wanilii, tym ekstrakt ciemniejszy i pełniejszy jego bukiet.

Jeśli potrzebujecie samych ziarenek do deserów, warto wyjąć laskę wanilii z buteleczki, nożem wyskrobać ziarenka, użyć do deseru, a pustą laseczkę z powrotem dołożyć do buteleczki.

Także sami widzicie, ile korzyści i zaoszczędzonych pieniędzy.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy