Krem czekoladowy z awokado
Któż nie lubi czekoladowych kremów?
Moja dzisiejsza propozycja kremu czekoladowego jest wersją bardziej zdrową i light, bo jest wersją bezmleczną, przygotowaną na bazie dojrzałego, aksamitnego awokado.
Krem wychodzi wspaniały, mocno czekoladowy i oczywiście aksamitnie kremowy, jest jednym słowem pyszny.
Krem wychodzi dość “ciężki”, ale jest naprawdę wspaniały w smaku i wciąga.
Krem można podawać posmarowany na bułce czy toście, do przełożenia naleśników, gofrów czy po prostu wyjadać go łyżką prosto ze słoika – ja tak właśnie go zajadam.
Krem można śmiało podawać dzieciom, które mają skazę białkową i nie tolerują produktów mlecznych.
Awokado znane jest ze swoich dobroczynnych właściwości.
Przede wszystkim ma działanie przeciwcukrzycowe i obniżające zły cholesterol we krwi, dzięki zawartości kwasu oleinowego, a zawarty w nim potas dodatkowo reguluje ciśnienie krwi, odpowiada za prawidłową pracę serca i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Nadto kwas oleinowy przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi.
Jest jednak najbardziej kalorycznym z owoców, bo zawiera aż około 40 g tłuszczu, ale zdrowego tłuszczu, dzięki któremu inne cenne składniki są lepiej przyswajalne.
Awokado zawiera także likopen, witaminy C, E, A, z grupy B, luteinę, zeaksantynę oraz kwas foliowy, który zapobiega przed wadami rozwojowymi płodu.
Składniki na krem czekoladowy z awokado:
- 2 dojrzałe awokado
- 4 czubate łyżki kakao gorzkiego
- 4 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego (mielę w młynku zwykły cukier trzcinowy)
Jak przygotować krem czekoladowy z awokado:
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ, przekładamy do miseczki.
Dodajemy kakao i cukier puder, ręcznym blenderem miksujemy na gładki krem.
Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku.
Gotowy krem przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 7 dni.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze