Krem czekoladowy z awokado

Któż nie lubi czekoladowych kremów?

Moja dzisiejsza propozycja kremu czekoladowego jest wersją bardziej zdrową i light, bo jest wersją bezmleczną, przygotowaną na bazie dojrzałego, aksamitnego awokado.

Krem wychodzi wspaniały, mocno czekoladowy i oczywiście aksamitnie kremowy, jest jednym słowem pyszny.

Krem wychodzi dość “ciężki”, ale jest naprawdę wspaniały w smaku i wciąga.

Krem można podawać posmarowany na bułce czy toście, do przełożenia naleśników, gofrów czy po prostu wyjadać go łyżką prosto ze słoika – ja tak właśnie go zajadam.

Krem można śmiało podawać dzieciom, które mają skazę białkową i nie tolerują produktów mlecznych.

Awokado znane jest ze swoich dobroczynnych właściwości.

Przede wszystkim ma działanie przeciwcukrzycowe i obniżające zły cholesterol we krwi, dzięki zawartości kwasu oleinowego, a zawarty w nim potas dodatkowo reguluje ciśnienie krwi, odpowiada za prawidłową pracę serca i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Nadto kwas oleinowy przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi.

Jest jednak najbardziej kalorycznym z owoców, bo zawiera aż około 40 g tłuszczu, ale zdrowego tłuszczu, dzięki któremu inne cenne składniki są lepiej przyswajalne.

Awokado zawiera także likopen, witaminy C, E, A, z grupy B, luteinę, zeaksantynę oraz kwas foliowy, który zapobiega przed wadami rozwojowymi płodu.

Składniki na krem czekoladowy z awokado:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 czubate łyżki kakao gorzkiego
  • 4 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego (mielę w młynku zwykły cukier trzcinowy)


Jak przygotować krem czekoladowy z awokado:

Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ, przekładamy do miseczki.

Dodajemy kakao i cukier puder, ręcznym blenderem miksujemy na gładki krem.

Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku.

Gotowy krem przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 7 dni.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Makaron z jajkiem

20-05-2020 

Pasta makrelowa

18-05-2020 

Kurczak pieczony z marchewką

17-05-2020 

Komentarze

  • brak komentarzy