Domowy kisiel jagodowy

W zamrażarce zostało mi jeszcze trochę mrożonych jagód, a że mi już tak tęskno do lata, postanowiłam sobie je trochę przybliżyć i powstał pyszny domowy kisiel jagodowy.

Bardzo prosty i szybki do przygotowania i bez konserwantów.

Idealny na deser.


Składniki na domowy kisiel jagodowy:

  • 1,5 szkl. mrożonych jagód (świeżych lub słoik pasteryzowanych)
  • ok. 5 łyżek cukru (w zależności od upodobania i kwasowości jagód, do słodkości)
  • 2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 400 ml wody


Jak przygotować domowy kisiel jagodowy:

Jagody rozmrażamy i zagotowujemy w rondelku aż puszczą sok.

Z 400 ml wody odlewamy 100 ml, w których rozpuszczamy dokładnie mąkę ziemniaczaną.

Resztę wody dolewamy do jagód, dodajemy skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny i cukier do smaku. Ponownie całość zagotowujemy.

Gdy się zagotuje całość, zmniejszamy ogień pod rondelkiem i dolewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą i dokładnie, energicznie mieszamy aż kisiel się zgęstnieje i zawrze; gotujemy jeszcze chwilkę.

Kisiel nalewamy do pucharków lub miseczek opłukanych zimną wodą.

Kisiel możemy podać sam lub z dodatkiem śmietanki.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy