Domowy kisiel jagodowy
W zamrażarce zostało mi jeszcze trochę mrożonych jagód, a że mi już tak tęskno do lata, postanowiłam sobie je trochę przybliżyć i powstał pyszny domowy kisiel jagodowy.
Bardzo prosty i szybki do przygotowania i bez konserwantów.
Idealny na deser.
Składniki na domowy kisiel jagodowy:
- 1,5 szkl. mrożonych jagód (świeżych lub słoik pasteryzowanych)
- ok. 5 łyżek cukru (w zależności od upodobania i kwasowości jagód, do słodkości)
- 2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 400 ml wody
Jak przygotować domowy kisiel jagodowy:
Jagody rozmrażamy i zagotowujemy w rondelku aż puszczą sok.
Z 400 ml wody odlewamy 100 ml, w których rozpuszczamy dokładnie mąkę ziemniaczaną.
Resztę wody dolewamy do jagód, dodajemy skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny i cukier do smaku. Ponownie całość zagotowujemy.
Gdy się zagotuje całość, zmniejszamy ogień pod rondelkiem i dolewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą i dokładnie, energicznie mieszamy aż kisiel się zgęstnieje i zawrze; gotujemy jeszcze chwilkę.
Kisiel nalewamy do pucharków lub miseczek opłukanych zimną wodą.
Kisiel możemy podać sam lub z dodatkiem śmietanki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze