Domowy makaron łazanki
Boże Narodzenie i uroczysta Wieczerza wigilijna coraz bliżej.
Na moim rodzinnym stole łazanki to nieodłączny element świąt. Podajemy je obowiązkowo w dwóch postaciach: na słodko z makiem i bakaliami oraz w wersji wytrawnej – z kapustą i grzybami.
W okresie letnim często przygotowuję wersję z młodą kapustą i boczkiem.
Dzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na ciasto na łazanki, które robię od 20 lat, i które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje, a z czym podacie, to już tylko od Was zależy.
Składniki na domowy makaron łazanki:
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 8-10 łyżek ciepłej wody
- szczypta soli
Jak przygotować domowy makaron łazanki:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy ze szczyptą soli; na środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka i dolewamy ciepłą wodę.
Zagniatamy ciasto – jeśli jest za twarde dodajemy odrobinę wody.
Ciasto powinno być elastyczne, sprężyste i dość twardawe.
Ciasto zagniatamy w kulę, podsypujemy mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 30 min., aby odpoczęło (podczas wałkowania ciasto nie będzie się kurczyło).
Wypoczęte ciasto podsypujemy mąką i cienko wałkujemy, a następnie za pomocą radełka lub noża kroimy w kwadraciki/romby.
Pozostawiamy na ściereczce podsypanej mąką do podeschnięcia.
Gotowe łazanki gotujemy w osolonym wrzątku do wpłynięcia, a następnie przez około 2 minuty.
Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Smacznego!
Moja rada:
Makaron łazanki możemy również przechować.
W tym celu makaron należy dobrze wysuszyć na ściereczce oprószonej mąką. Trwa to około 2-3 dni, w zależności od temperatury.
Dobrze wysuszony makaron przechowujemy w szczelnym pojemniku lub słoiku przez kilka miesięcy.
Ugotowany makaron, dobrze odcedzony, możemy przechować w lodówce przez około 3-5 dni. Warto dodać do niego 1 łyżkę oleju na około 500 g makaronu, aby się nie sklejał.
Udostępnij na:
Komentarze