Chili con carne

Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni teksańsko-meksykańskiej (tex-mex).

Podstawowymi składnikami tego dania jest mielona wołowina, fasola, pomidory oraz aromatyczne przyprawy.  Na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym nieco ostrzejszą kuchnię.

Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i szybkie, dlatego świetnie sprawdza się na imprezach i spotkaniach, na Sylwestra czy podczas karnawału.

Można podać na kilka sposobów: z ryżem – jako danie obiadowe, z plackami tortilli, guacamole, kolendrą, kwaśną śmietaną czy nachosami – jako przystawkę, danie imprezowe.

Chili con carne doskonale sprawdzi się jako farsz do burrito, pizzy i naleśników. 

Danie można odgrzewać i mrozić (przygotowuję zawsze z podwójnej ilości, a nadmiar mrożę).


Składniki na chili con carne:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka siekanych pomidorów 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili (jeśli lubicie bardziej ostre potrawy dodajemy 1 łyżeczkę chili)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól himalajska
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szkl. bulionu wołowego lub wody


Jak przygotować chili con carne:

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie (najlepiej w garnku o grubym dnie).

Dodajemy chili, kmin rzymski i oregano i smażymy przez około 1 minutę.

Do zeszklonej cebuli z przyprawami dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i mięso mielone, mieszając cały czas i siekając łopatką mięso, aby się porozdzielało.

Gdy mięso będzie przesmażone dodajemy pomidory, koncentrat, mieloną paprykę, sól, szczyptę pieprzu, cukier oraz bulion/wodę.

Dusimy pod przykryciem przez około 20 minut, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dusimy przez około 10 minut.

Po tym czasie dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, dusimy przez około 3-5 minut.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy