Drożdżowe bułeczki z mięsem mielonym
Zapraszam Was na drożdżowe bułeczki z wytrawnym farszem.
Bardzo proste i smaczne.
Idealne na piknik, biwak, wycieczkę, sprawdzą się podczas podróży, a także na lunch czy drugie śniadanie.
Koc, kosz piknikowy, bułeczki z farszem i można ruszać na piknik na świeżym powietrzu.
Składniki na drożdżowe bułeczki z mięsem mielonym:
ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki (u mnie 250 g pszennej i 250 g orkiszowej jasnej)
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szkl. mleka
- 6 łyżek oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
farsz mięsny:
- 500-700 g mięsa mielonego (w zależności jak grubo nadziane lubicie)
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżeczka sosu tabasco lub szczypta chili
- sos worcestershire
- 1 łyżka oleju
dodatkowo:
- 1 rozmącone jajko do smarowania
- kminek, sezam lub mak do posypania
Jak przygotować drożdżowe bułeczki z mięsem mielonym:
Zaczynamy od przygotowania farszu do bułeczek.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na łyżce oleju.
Dodajemy mięso mielone i cały czas mieszamy i rozdrabniamy.
Dodajemy przyprawy, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy aż mięso straci surowość.
Dodajemy łyżkę bułki tartej i chwilę przesmażymy.
Odstawiamy farsz do przestudzenia.
Przystępujemy do przygotowania ciasta na bułeczki.
Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i letnie mleko, dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki i ponownie mieszamy, aby nie było grudek.
Odstawiamy na około 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
Mąki przesypujemy do miski, dodajemy sól i gałkę muszkatołową, mieszamy.
Wlewamy rozczyn, olej, dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie i elastyczne, to przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy z miski, delikatnie wyrabiamy.
Z ciasta robimy wałek i kroimy na kawałki.
Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę, spłaszczamy dłonią i nakładamy na taki placuszek po łyżce farszu.
Sklejamy i formujemy kulkę w dłoniach, delikatnie spłaszczamy od góry i układamy w odstępach na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami wg uznania (można pominąć) .
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze