Sałatka ryżowa z surimi, groszkiem, kukurydzą i koperkiem
Sałatki na bazie ryżu bardzo dobrze spełniają swoją rolę. Są nie tylko pożywne, ale smaczne i kolorowe, do tego także mogą stanowić samodzielny posiłek.
Idealna na lunch do pracy, na kolację czy na imprezę typu imieniny i domówka.
Proste i naprawdę szybkie w przygotowaniu danie.
Najlepiej smakuje schłodzona, kiedy wszystko fajnie przejdzie smakami.
Do dzisiejszej wersji sałatki ryżowej użyłam ryżu brązowego, ale doskonale nada się biały.
Dodałam oczywiście to, co mi się nawinęło pod rękę, czyli kukurydzę, groszek, czerwoną paprykę i paluszki krabowe; nie mogło zabraknąć dużej ilości koperku, który teraz jest pyszny, zieloniutki i doskonale pasuje w tego typu sałatkach.
Pyszna – musicie spróbować!
Składniki na sałatkę ryżową z surimi, groszkiem, kukurydzą i koperkiem:
- 300 g ryżu brązowego
- 1 puszka kukurydzy konserwowej lub szkl. ugotowanej
- 1 puszka groszku konserwowego lub szkl. świeżego
- 250 g paluszków surimi
- 1 czerwona papryka
- 1/2 pęczka koperku
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę ryżową z surimi, groszkiem, kukurydzą i koperkiem:
Ryż gotujemy w lekko osolonym wrzątku według opisu na opakowaniu, a następnie studzimy.
Kukurydzę i groszek odcedzamy z zalewy, o ile były konserwowe z puszki, dodajemy do ryżu.
Paprykę kroimy w kosteczkę, koperek siekamy i dodajemy do ryżu.
Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy.
Sałatkę łączymy z powstałym sosem i na sam koniec dodajemy paluszki surimi pokrojone na mniejsze kawałki, wtedy zachowają się w całości.
Sałatkę schładzamy i podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze