Tarta razowa z porami i kurczakiem
Zapraszam na prostą do przygotowania tartę z porami i kurczakiem.
Do tarty użyłam mąki razowej, ale możecie użyć jasnej pszennej.
A jeśli chcecie wersję bardziej light to użyjcie jogurtu naturalnego, będzie równie smacznie.
Składniki na tartę razową z porami i kurczakiem:
ciasto:
- 300 g mąki żytniej razowej bio typ 2000
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
- zimna woda – tyle, ile zabierze ciasto
farsz:
- 200 g białej część porów
- 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 200 g śmietany
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- mały ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
Jak przygotować tartę razową z porami i kurczakiem:
Z mąki, zimnego masła, zimnej wody i szczypty soli szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, wykładamy formę do tarty i dociskamy ciasto by dokładnie wypełniło jej wnętrze.
Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 180°C.
Pora kroimy na pół, dokładnie myjemy, a następnie kroimy w półplasterki.
Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem.
Pokrojonego pora szklimy na maśle z dodatkiem zmiażdżonego ząbka czosnku, a następnie zdejmujemy z patelni.
Następnie smażymy kurczaka, ale nie za długo by nie zrobił się suchy.
Śmietanę roztrzepujemy z jajami, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Na podpieczone ciasto wykładamy pory, układamy kawałki kurczaka i całość zalewamy sosem śmietanowym.
Pieczemy w temp. 180°C przez około 40-45 minut – aż masa śmietanowo – jajeczna się zetnie.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze