Placuszki z serka wiejskiego

Bardzo proste w przygotowaniu i smaczne placuszki.

Przygotowanie jak i smażenie trwa błyskawicznie.

Placuszki są delikatne, lekkie i puszyste.

Doskonała propozycja na lekkie śniadanie lub do popołudniowej kawy czy herbaty jako alternatywa ciasta.


Składniki na placuszki z serka wiejskiego:

  • 300 g serka wiejskiego
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania lub
  • miód (syrop klonowy) do polania
  • ewentualnie domowa konfitura do podania


Jak przygotować placuszki z serka wiejskiego:

Serek przekładamy do miski, dodajemy mąkę, żółtka, cukier i cukier wanilinowy.

Mieszamy całość.

Białka ubijamy, ale nie na sztywno i łączymy delikatnie w masą z serka.

Na suchą i rozgrzaną patelnię kładziemy porcje ciasta, formując placuszki i smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Usmażone placuszki możemy posypać cukrem pudrem lub polać miodem (syropem klonowym), ewentualnie przybrać domową konfiturą.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweJoanna | 08-03-2023

    Próbowałam kilka przepisów tego typu, ale te placuszki wyszły przepyszne, synek również potwierdza ☺️

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 08-03-2023

    Pani Joanno, ciesz się, że placuszki z mojego przepisu sprawdziły się i zasmakowały, zwłaszcza synkowi. Uściski 🙂