Placuszki z serka wiejskiego
Bardzo proste w przygotowaniu i smaczne placuszki.
Przygotowanie jak i smażenie trwa błyskawicznie.
Placuszki są delikatne, lekkie i puszyste.
Doskonała propozycja na lekkie śniadanie lub do popołudniowej kawy czy herbaty jako alternatywa ciasta.
Składniki na placuszki z serka wiejskiego:
- 300 g serka wiejskiego
- 4 łyżki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
dodatkowo:
- cukier puder do posypania lub
- miód (syrop klonowy) do polania
- ewentualnie domowa konfitura do podania
Jak przygotować placuszki z serka wiejskiego:
Serek przekładamy do miski, dodajemy mąkę, żółtka, cukier i cukier wanilinowy.
Mieszamy całość.
Białka ubijamy, ale nie na sztywno i łączymy delikatnie w masą z serka.
Na suchą i rozgrzaną patelnię kładziemy porcje ciasta, formując placuszki i smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Usmażone placuszki możemy posypać cukrem pudrem lub polać miodem (syropem klonowym), ewentualnie przybrać domową konfiturą.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Próbowałam kilka przepisów tego typu, ale te placuszki wyszły przepyszne, synek również potwierdza ☺️
Pani Joanno, ciesz się, że placuszki z mojego przepisu sprawdziły się i zasmakowały, zwłaszcza synkowi. Uściski 🙂