Dyniowe bułeczki drożdżowe z serem na ostro


Jesień przede wszystkim kojarzy mi się z jabłkami i dynią i z kolorami jak pomarańczowy, brązowy, bordowy i żółty.

W kuchni także pojawiają się te barwy, potrawy są coraz bardziej “cięższe”, treściwsze i przede wszystkim rozgrzewające.

W mojej kuchni pojawiają się placuszki z jabłkami, ciasta z jabłkami, śliwkami, a także dyniowe specjały jak zupy, placki, pieczywo i musy, które służą do wielu potraw.

Dzisiaj popełniłam bułeczki – rollsy, w kształcie ślimaczków, do których dodałam musu dyniowego, aby poczuć atmosferę jesiennej aury.

Bułeczki nadziałam farszem wytrawnym na bazie twarożku z cebulą i ziołami.

Wyszły bardzo smaczne, nieco przypominające zapachem i smakiem pizzę, mięsiste i pulchne bułki.

Serdecznie zapraszam!


Składniki na dyniowe bułeczki drożdżowe z serem na ostro:

ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 szkl. puree z dyni (u mnie KWB Food by Alicja Janowicz)
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru

farsz:

  • 350 g twarogu półtłustego
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1-2 łyżki oliwy


Jak przygotować dyniowe bułeczki drożdżowe z serem na ostro:

Zaczynamy od przygotowania zaczynu na ciasto drożdżowe.

Mleko podgrzewamy.

Do kubeczka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1/2 szkl. letniego mleka i 1 łyżkę mąki, mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu.

Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, gałkę muszkatołową, imbir i mieszamy.

Dolewamy zaczyn drożdżowy, resztę letniego mleka oraz puree z dyni i wyrabiamy ciasto – ciasto musi być elastyczne.

Gdy ciasto będzie już wyrobione, składniki ładnie się połączą, wlewamy oliwę i wyrabiamy aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk.

Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 45-60 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy farsz do bułeczek.

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie, a następnie odstawiamy do przestudzenia.

Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem na dość wyraźny smak.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość delikatnie je wyrabiamy.

Wałkujemy na prostokąt na podsypanym mąką blacie, na grubość około 3-5 mm. 

Wykładamy farsz, pozostawiając nieco wolnego brzegu z jednej strony, aby po zwinięciu ciasto się skleiło.

Ściśle zwijamy w roladę i kroimy ostrym nożem na 12 równych kawałków.

Układamy w tortownicy (Ø 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15-20 minut.

Gdy bułeczki podrosną wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180°C (z funkcją pieczenia góra-dół), aż się ładnie zarumienią z wierzchu. 

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką KWB Food by Alicja Janowicz.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy