Polędwiczki z kurczaka w pomidorach

Często zadajecie sobie pytanie: “co zrobić z polędwiczek z kurczaka, jak je wykorzystać?”

Mam na nie bardzo fajny sposób!

Zapraszam na polędwiczki z kurczaka we włoskim stylu – duszone w pomidorach i ziołach.

Danie bardzo proste i szybkie do przygotowania, a przy tym bardzo smaczne i aromatyczne.

Idealnie sprawdzi się na obiad czy ciepłą kolację. 

Można je także zabrać na lunch do pracy w pudełku i odgrzać, kiedy poczujecie głód.

Danie można także zamrozić i wyjąć z zamrażarki kiedy nie będzie czasu przygotować coś treściwego i zdrowego na obiad.


Składniki na filety z kurczaka w pomidorach:

  • 6-8 polędwiczek z kurczaka
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1-2 łyżeczki erytrytolu lub cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżego oregano lub tymianku do przybrania


Jak przygotować filety z kurczaka w pomidorach:

Polędwiczki z kurczaka delikatnie myjemy, osuszamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 2 łyżki oliwy i szybko obsmażamy polędwiczki z obu stron. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.

Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę.

Gdy cebula stanie się szklista dodajemy drobno posiekany czosnek, passatę, zioła, sól, pieprz, łyżkę koncentratu pomidorowego i erytrytol/cukier.

Całość mieszamy i dusimy około 15-20 minut na średnim ogniu.

Gdy sos nabierze smaku i zacznie gęstnieć wkładamy polędwiczki z kurczaka.

Dusimy razem przez ok. 10 minut aż mięso nabierze aromatu i nie będzie już surowe, ale będzie nadal soczyste w środku.

Gdyby sos za bardzo odparował i zgęstniał można podlać odrobiną wody.

Gotowe danie przybieramy listkami świeżego oregano.

Podajemy z bagietką, makaronem, kaszą, ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

22-12-2014 

Lebkuchen - niemieckie miękkie pierniki

21-12-2014 

Zalewa octowa do śledzi

20-12-2014 

Komentarze

  • brak komentarzy