Dżem jagodowy
Dzisiaj kolejna propozycja dżemu, który przygotowuję.
Dżem jagodowy to kwintesencja lata!
Idealny ze świeżą bułeczką czy rogalem, idealny do przekładania ciast i tortów, do ciasta pleśniak czy do naleśników oraz placuszków na słodko.
Pyszny – jednym słowem!
Składniki na dżem jagodowy:
- 2 kg jagód leśnych
- 1-1,5 szkl. cukru
Jak przygotować dżem jagodowy:
Jagody przebieramy, myjemy i osuszamy na sicie.
Zasypujemy 1 szkl. cukru i odstawiamy na kilka minut, aby puściły nieco soku.
Czynność tą można pominąć, ale trzeba uważać podczas pierwszych minut smażenia, aby owoce się nie przypadły; można podlać niewielką ilością wody.
Owoce przekładamy do garnka, najlepiej o grubym dnie i zaczynamy dusić na dość sporym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.
Na początku dusimy pod przykrywką, ale kiedy owoce się zagotują, wtedy zdejmujemy pokrywkę i zmniejszamy grzanie.
Smażymy przez około 1 godz.
Kiedy jagody odparują i dżem będzie już dość gęsty dosypujemy cukru – o ile dżem jest za mało słodki i smażymy, dość często mieszając.
Przeprowadzamy próbę – nieco dżemu nakładamy na zimny spodeczek i gdy szybko zgęstnieje, oznacza, że już jest gotowy.
Bardzo gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy pokrywkami i odwracamy do góry dnem – nie trzeba już dżemu pasteryzować, zachowa się do przyszłego roku, a nawet dłużej.
Kiedy słoiki wystygną przenosimy je w ciemne i chłodne miejsce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze