Dżem jagodowy

Dzisiaj kolejna propozycja dżemu, który przygotowuję.

Dżem jagodowy to kwintesencja lata!

Idealny ze świeżą bułeczką czy rogalem, idealny do przekładania ciast i tortów, do ciasta pleśniak czy do naleśników oraz placuszków na słodko.

Pyszny – jednym słowem!

Składniki na dżem jagodowy:

  • 2 kg jagód leśnych
  • 1-1,5 szkl. cukru


Jak przygotować dżem jagodowy:

Jagody przebieramy, myjemy i osuszamy na sicie.

Zasypujemy 1 szkl. cukru i odstawiamy na kilka minut, aby puściły nieco soku.

Czynność tą można pominąć, ale trzeba uważać podczas pierwszych minut smażenia, aby owoce się nie przypadły; można podlać niewielką ilością wody. 

Owoce przekładamy do garnka, najlepiej o grubym dnie i zaczynamy dusić na dość sporym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.

Na początku dusimy pod przykrywką, ale kiedy owoce się zagotują, wtedy zdejmujemy pokrywkę i zmniejszamy grzanie.

Smażymy przez około 1 godz.

Kiedy jagody odparują i dżem będzie już dość gęsty dosypujemy cukru – o ile dżem jest za mało słodki i smażymy, dość często mieszając.

Przeprowadzamy próbę –  nieco dżemu nakładamy na zimny spodeczek i gdy szybko zgęstnieje, oznacza,  że już jest gotowy. 

Bardzo gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy pokrywkami i odwracamy do góry dnem – nie trzeba już dżemu pasteryzować, zachowa się do przyszłego roku,  a nawet dłużej.

Kiedy słoiki wystygną przenosimy je w ciemne i chłodne miejsce. 

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy