Ćevapčići - bałkańskie szaszłyki z mięsa mielonego
Ćevapčići to bałkańskie szaszłyki przyrządzane z mięsa mielonego lub siekanego, najczęściej jagnięciny, wołowiny lub mieszanki 2-3 gatunków mięs. Mięso przyprawia się cebulą, czosnkiem mieszanką przypraw, formuje w ruloniki i na szpatułkach grilluje, smaży lub opieka w piekarniku.
Danie możecie serwować z plackami typu pita, z sosem tzatziki, sosem ajvar, grillowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami.
Składniki na Ćevapčići:
- 500 g mięsa wołowego (możecie użyć jagnięciny czy mieszanki mięs)
- 1 cebula (ja użyłam po pół czerwonej i białej cebuli)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- ok. 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1/2 łyżeczki utartych ziaren kolendry (opcjonalnie)
- olej
Jak przygotować Ćevapčići:
Mięso przekładamy do miski.
Dodajemy bardzo drobniutko posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Całość dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
Zwilżonymi dłońmi w wodzie formujemy ruloniki, które następnie nabijamy na drewniane patyczki do szaszłyków, które uprzednio należy moczyć przez 30 minut w zimnej wodzie, dzięki czemu nie przypalą się podczas pieczenia lub nabijamy na specjalne metalowe szpikulce.
Smarujemy delikatnie olejem i grillujemy z każdej strony na dość dobrze rozgrzanym grillu, patelni grillowej lub smażymy na klasycznej patelni.
Można także upiec w piekarniku – w tym celu układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia lub ruszcie i smarujemy z wierzchu delikatnie olejem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika z włączonym grillem lub z górną grzałką opiekacza.
Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 200-220°C, obracając co jakiś czas.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze