Fasolka szparagowa z wody
Fasolka szparagowa z wody, podana oczywiście z dodatkiem zrumienionej bułeczki z masełkiem, to jedno z moich ulubionych letnich obiadów.
Świetnie smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków z sadzonym jajkiem i mizerią, ewentualnie kefirem, maślanką czy zsiadłym mlekiem. Może być również podana jako samodzielne danie.
Takie proste, a jakie smaczne!
Klasyka jest w cenie!
Składniki na fasolkę szparagową z wody:
- 500 g fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
bułka tarta z masłem:
- 5 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki masła (ok. 50-60 g)
Jak przygotować fasolkę szparagową z wody:
Odcinamy twarde końcówki z fasolki i myjemy (ja odcinam końcówki tylko od strony łodyżki).
Do garnka wlewamy około 2 litrów zimnej wody.
Przekładamy fasolkę, dodajemy sól i cukier, a następnie nastawiamy do zagotowania.
Gdy woda zawrze, zmniejszamy grzanie i gotujemy do miękkości, ok. 15-20 minut.
Czas gotowania zależy od tego, czy mamy młodą czy starszą fasolkę, im młodsza tym krótszy czas gotowania.
Najlepiej sprawdzić – wyłowić jedną fasolkę i po prostu spróbować, czy jest już wystarczająco miękka.
Ja gotuję fasolkę delikatnie al dente – taka nam smakuje najlepiej.
Po ugotowaniu fasolkę odcedzamy i przelewamy ewentualnie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Na małej patelni roztapiamy masło.
Dodajemy bułkę tartą i smażymy do czasu aż się zarumieni, mieszając co jakiś czas, aby równomiernie się rumieniła.
Ugotowaną i odcedzoną fasolkę polewamy zrumienioną bułką z masłem, ewentualnie mieszamy razem.
Podajemy po przygotowaniu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze