Fasolka szparagowa z wody

Fasolka szparagowa z wody, podana oczywiście z dodatkiem zrumienionej bułeczki z masełkiem, to jedno z moich ulubionych letnich obiadów. 

Świetnie smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków z sadzonym jajkiem i mizerią, ewentualnie kefirem, maślanką czy zsiadłym mlekiem. Może być również podana jako samodzielne danie.

Takie proste, a jakie smaczne!

Klasyka jest w cenie!


Składniki na fasolkę szparagową z wody:

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)

bułka tarta z masłem:

  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki masła (ok. 50-60 g)


Jak przygotować fasolkę szparagową z wody:

Odcinamy twarde końcówki z fasolki i myjemy (ja odcinam końcówki tylko od strony łodyżki).

Do garnka wlewamy około 2 litrów zimnej wody.

Przekładamy fasolkę, dodajemy sól i cukier, a następnie nastawiamy do zagotowania.

Gdy woda zawrze, zmniejszamy grzanie i gotujemy do miękkości, ok. 15-20 minut.

Czas gotowania zależy od tego, czy mamy młodą czy starszą fasolkę, im młodsza tym krótszy czas gotowania. 

Najlepiej sprawdzić – wyłowić jedną fasolkę i po prostu spróbować, czy jest już wystarczająco miękka.

Ja gotuję fasolkę delikatnie al dente – taka nam smakuje najlepiej.

Po ugotowaniu fasolkę odcedzamy i przelewamy ewentualnie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. 

Na małej patelni roztapiamy masło.

Dodajemy bułkę tartą i smażymy do czasu aż się zarumieni, mieszając co jakiś czas, aby równomiernie się rumieniła.  

Ugotowaną i odcedzoną fasolkę polewamy zrumienioną bułką z masłem, ewentualnie mieszamy razem.

Podajemy po przygotowaniu.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy