Kotlety mielone po włosku

Kotlety mielone po włosku to propozycja na niecodzienne mielone.

Przygotowane z przyprawami we włoskim stylu, czyli aromatycznymi ziołami, suszonymi pomidorami i czosnkiem.

Szybkie i proste w przygotowaniu, a smak przepyszny!


Składniki na kotlety mielone po włosku:

  • 500 g mięsa mielonego z piersi indyka (można użyć innego)
  • 1 jajko “M”
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 6-7 plastrów suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i oregano
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • bułka tarta do panierowania kotletów
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • olej rzepakowy do smażenia


Jak przygotować kotlety mielone po włosku:

Kajzerkę namaczamy w mleku, a następnie odciskamy.

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni.

Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w kosteczkę. 

Do mięsa mielonego dodajemy zeszkloną cebulę, suszone pomidory, jajko, odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i przyprawy.

Wyrabiamy dokładnie mięso aż uzyskamy gładką masę. 

Z wyrobionego mięsa formujemy zwilżonymi dłońmi kotlety, które następnie obtaczamy delikatnie w bułce tartej.  

Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron aż się zarumienią.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 117 kcal (1 porcja z 8)
białka (B): 13,5 g
tłuszcze (T): 2,8 g
węglowodany (W): 3,7 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy