Kotlety mielone po włosku
Kotlety mielone po włosku to propozycja na niecodzienne mielone.
Przygotowane z przyprawami we włoskim stylu, czyli aromatycznymi ziołami, suszonymi pomidorami i czosnkiem.
Szybkie i proste w przygotowaniu, a smak przepyszny!
Składniki na kotlety mielone po włosku:
- 500 g mięsa mielonego z piersi indyka (można użyć innego)
- 1 jajko “M”
- 1 czerstwa kajzerka
- 6-7 plastrów suszonych pomidorów w oleju
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- bułka tarta do panierowania kotletów
- mleko do namoczenia kajzerki
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować kotlety mielone po włosku:
Kajzerkę namaczamy w mleku, a następnie odciskamy.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni.
Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w kosteczkę.
Do mięsa mielonego dodajemy zeszkloną cebulę, suszone pomidory, jajko, odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i przyprawy.
Wyrabiamy dokładnie mięso aż uzyskamy gładką masę.
Z wyrobionego mięsa formujemy zwilżonymi dłońmi kotlety, które następnie obtaczamy delikatnie w bułce tartej.
Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron aż się zarumienią.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 117 kcal (1 porcja z 8)
białka (B): 13,5 g
tłuszcze (T): 2,8 g
węglowodany (W): 3,7 g
******
Udostępnij na:
Komentarze