Faworki


Jutro “Tłusty Czwartek”.

Zapraszam na proste i szybkie do zrobienia faworki.

U mnie w domu rodzinnym często nazywaliśmy je chrustami.

Robię je od wielu lat – zawsze chrupiące i szybko znikające.


Składniki na faworki:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania


Jak przygotować faworki:

Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i ocet, zagniatamy ciasto jak na pierogi. Dokładnie wyrabiamy i wybijamy wałkiem by się napowietrzyło.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 30 minut (najlepiej na 1 godzinę) do wypoczęcia.

Ciasto wałkujemy najcieniej jak się da, to ważne, wtedy po usmażeniu będą bardzo chrupiące.

Radełkiem lub nożem kroimy pasy o długości ok. 10-12 cm, szerokości 2-3 cm.

Radełkiem lub nożem kroimy pasy o długości ok. 10-12 cm, szerokości 2-3 cm.

Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym do osączenia z tłuszczu.

Posypujemy cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy