Faworki
Jutro “Tłusty Czwartek”.
Zapraszam na proste i szybkie do zrobienia faworki.
U mnie w domu rodzinnym często nazywaliśmy je chrustami.
Robię je od wielu lat – zawsze chrupiące i szybko znikające.
Składniki na faworki:
- 1,5 szkl. mąki
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Jak przygotować faworki:
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i ocet, zagniatamy ciasto jak na pierogi. Dokładnie wyrabiamy i wybijamy wałkiem by się napowietrzyło.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 30 minut (najlepiej na 1 godzinę) do wypoczęcia.
Ciasto wałkujemy najcieniej jak się da, to ważne, wtedy po usmażeniu będą bardzo chrupiące.
Radełkiem lub nożem kroimy pasy o długości ok. 10-12 cm, szerokości 2-3 cm.
Radełkiem lub nożem kroimy pasy o długości ok. 10-12 cm, szerokości 2-3 cm.
Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym do osączenia z tłuszczu.
Posypujemy cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze