Filety z piersi kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym
Zapraszam na jeden z moich ulubionych sposobów na podanie kurczaka.
Filety w aksamitnie kremowym sosie pieczarkowo-śmietanowym smakuje dla mnie obłędnie.
Potrawa niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie wybornie smakująca.
Danie możemy podać, np. z ryżem lub makaronem.
Składniki na filety z piersi kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 400 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka tymianku
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oleju
Jak przygotować filety z piersi kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym:
Filety z piersi kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron, obsmażamy na oleju na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni.
Na tą samą patelnię wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy kilka minut aż pieczarki stracą surowość i lekko zarumienią.
Dodajemy tymianek, przyprawiamy solą i pieprzem i wlewamy śmietankę.
Wkładamy kurczaka i całość podgrzewamy na wolnym ogniu aż śmietanka się zredukuje i zgęstnieje, tworząc aksamitny sos.
Podajemy np. z ryżem, makaronem i sałatą lub surówką.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze