Pełnoziarniste muffiny orzechowe z płatkami owsianymi i czekoladą
Zapraszam na przepyszne muffiny orzechowe, obok których nie można przejść obojętnie.
Aby nieco zmniejszyć wyrzuty sumienia po ich zjedzeniu przygotowuję je z mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych, cukru trzcinowego i gorzkiej czekolady.
Idealne na pikniki, na lunch do szkoły czy pracy, a także na śniadanie, bo to taka zdrowsza wersja, a ze szklaneczką mleka smakują przepysznie.
Składniki na pełnoziarniste muffiny orzechowe z płatkami owsianymi i czekoladą:
- 1 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 1 szkl. tartych orzechów włoskich
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao naturalnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 100 g groszków czekoladowych z ciemnej czekolady
Jak przygotować pełnoziarniste muffiny orzechowe z płatkami owsianymi i czekoladą:
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a więc: mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, płatki owsiane, orzechy, cynamon i kakao.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki: olej, maślankę i jajka.
Mokre składniki łączymy szybko z suchymi i dodajemy groszki czekoladowe.
Ciasto wykładamy do papierowych papilotek lub foremek silikonowych na muffiny.
Wierzch można dodatkowo posypać orzechami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut w 180°C, do tzw. “suchego patyczka”.
Smacznego!
Moja rada:
Czasami, gdy nie mam maślanki, to zastępuję ją jogurtem naturalnym połączonym z odrobiną mleka, tak by otrzymać konsystencję maślanki.
Udostępnij na:
Komentarze