Fit brownie z cukinią
W tym roku moja mama ma wysyp cukinii na swojej działce. Także ostatnio jem cukinię w wielu potrawach, nie tylko wykwintnych, ale także słodkich wypiekach.
Dzisiaj brownie z cukinią, której w wypieku nie czuć, a daje fajną wilgoć ciastu i “glinowatość”.
Ciasto przygotowałam w wersji fit.
Składniki na Fit brownie z cukinią:
- 2 szkl. startej na grubych oczkach cukinii
- 2 jajka
- 1 szkl. mąki (u mnie mieszanka 3/4 szkl. mąki kukurydzianej i 1/4 szkl. mąki ryżowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5-6 łyżek erytrytolu lub ksylitolu
- 3 łyżki kakao gorzkiego
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
Jak przygotować Fit brownie z cukinią:
Startą cukinię posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut, aby puściła sok, a następnie ją odciskamy z soku.
Jajka delikatnie ubijamy z erytrytolem.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, odciśniętą cukinię, kakao i olej kokosowy.
Wszystko mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
Ciasto wylewamy do formy (u mnie wym. 27×17,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze