Fit pizza z patelni
Któż nie lubi pizzy?
Ja osobiście chyba nie znam takiej osoby.
Wiadomo pizza to mnóstwo kalorii i często sobie jej odmawiamy.
Ja mam na to sposób!
Przygotowałam fit pizzę z patelni na cienkim cieście, którą robi się ekspresowo, bo w 15 minut.
Trochę pokombinowałam z ciastem, eksperymentowałam, aż wyszło mi ciasto idealne – cienkie, chrupiące, a po usmażeniu nie wygina się, więc można spokojnie jeść rękoma.
Składniki na Fit pizzę z patelni (1 porcja):
ciasto:
- 25 g mąki owsianej
- 25 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka (5 g) oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej/morskiej
- 30 ml letniej wody
sos pomidorowy:
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta pieprzu
- szczypta erytrytolu
dodatki:
- 2 plastry prosciutto
- 1/2 kulki mozzarelli
- rukola (ok. 8-10 g)
- kilka pomidorków koktajlowych (50 g)
Jak przygotować fit pizzę z patelni:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy łyżką w miseczce, a gdy się skleją w kulkę chwilę zagniatamy na blacie podsypanym odrobiną mąki orkiszowej jasnej, a następnie rozwałkowujemy na cienki placuszek o średnicy ok. 18-20 cm (u mnie 20 cm).
Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, a następnie układamy placek i przykrywamy pokrywką.
Smażymy kilka minut, do czasu aż od spodu miejscami nieco zbrązowieje.
W tym czasie składniki na sos mieszamy w osobnej miseczce.
Gdy placek pizzy się zarumieni, odwracamy go na drugą stronę i smarujemy sosem, układamy plastry prosciutto i kawałki mozzarelli.
Przykrywamy na kolejnych kilka minut aż ser się rozpuści (ok. 3 min.).
Pizzę zdejmujemy z patelni i układamy na niej resztę składników – rukolę i pomidorki koktajlowe.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): ok. 463 kcal
białka (B): 26,3 g
tłuszcze (T): 22,8 g
węglowodany (W): 34,9 g
******
Udostępnij na:
Komentarze