Fit placki z mąki kokosowej
Dawno nie pokazywałam na blogu placków, więc szybko nadrabiam zaległości.
Dzisiaj placki w wersji fit z mąki kokosowej. Smaczne, puszyste, lekkie i bardzo kokosowe w smaku.
Wiem, że mąka kokosowa jest specyficzną mąką, o wiele szybciej wchłania wilgoć niż inne rodzaje mąk, w związku z czym wymaga dodania większej ilości płynu. Gotowe wypieki są także bardziej suche niż z tradycyjnej mąki, ale warto stosować ją w diecie, gdyż zawiera dużą ilość błonnika oraz białka, zawiera tłuszcze nasycone, jest także bezglutenowa.
Poza tym oczyszcza układ pokarmowy, wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru i insuliny we krwi, działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, wspomaga metabolizm.
Placki kokosowe są bardzo proste i szybkie do przygotowania, idealne na poranne śniadanie. Sprawdzą się także do lunch boxów na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, na piknik.
Ja podaję je ze świeżymi owocami, syropem klonowym/syropem zero i polane jogurtem.
Kto się skusi?
Składniki na fit placki z mąki kokosowej (ok.16 szt. – 2-3 porcje):
- 3 jajka “L”
- 75 g mąki kokosowej
- 300 ml mleka 1,5%
- 1 łyżka erytrytolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 g nierafinowanego oleju kokosowego do smażenia
Jak przygotować fit placki z mąki kokosowej:
Białka jaj oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy żółtka oraz mleko.
Suche składniki, a więc mąkę kokosową, erytrytol i proszek do pieczenia łączymy ze sobą, dodajemy do ubitych jajek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Mąka wchłania wilgoć i masa stanie się po chwili nieco gęstsza, ale będzie nadal puszysta.
Patelnię rozgrzewamy, smarujemy olejem kokosowym i łyżką nakładamy porcje ciasta, formując placki.
Smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Podajemy z owocami, polane jogurtem, syropem klonowym/syropem zero i ewentualnie posypane płatkami/wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 784 kcal (całość)
białka (B): 48,7 g
tłuszcze (T): 45,9 g
węglowodany (W): 58,9g
******
Udostępnij na:
Komentarze