Makaron z twarogiem i boczkiem
Dzisiaj danie z serii “coś na szybko i smacznie”.
Makaron z twarogiem i boczkiem przygotowuję, gdy naprawdę mam mało czasu, np. gdy prosto po pracy idę na siłownię, a wracam do domu wieczorem, jestem bardzo głodna, a chcę zjeść pełnowartościowy posiłek, bogaty w białko, tłuszcze i węglowodany.
To danie sprawdza się rewelacyjnie – jest proste, szybkie do zrobienia i naprawdę świetnie smakuje (smakiem przypomina ruskie pierogi – serio!).
Proste dania potrafią człowieka zaskoczyć!
Składniki na makaron z twarogiem i boczkiem (4 porcje):
- 400 g makaronu pełnoziarnistego
- 160 g boczku wędzonego parzonego
- 400 g twarogu półtłustego typu krajanka
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- czarnuszka – opcjonalnie
- natka pietruszki do posypania
Jak przygotować makaron z twarogiem i boczkiem:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku zgodnie z opisem na opakowaniu.
W tym czasie boczek kroimy w kostkę lub paseczki i przesmażamy aż wytopi się z niego tłuszcz i zacznie się rumienić (boczek wrzucamy na zimną i suchą patelnię i pozwalamy mu się powoli wytapiać).
Gdy boczek jest lekko rumiany wlewamy olej i dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę; smażymy do czasu aż się dobrze zeszkli, zacznie delikatnie się złocić.
Ugotowany makaron dobrze odcedzamy, wykładamy do miski, dodajemy pokruszony w dłoniach twaróg oraz przesmażony boczek z cebulą.
Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, możemy dodać czarnuszkę, mieszamy.
Po nałożeniu porcji na talerze posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 470 kcal (1 porcja)
białka (B): 29,0 g
tłuszcze (T): 23,3 g
węglowodany (W): 32,9 g
******
Udostępnij na:
Komentarze