Makaron z twarogiem i boczkiem


Dzisiaj danie z serii “coś na szybko i smacznie”.

Makaron z twarogiem i boczkiem przygotowuję, gdy naprawdę mam mało czasu, np. gdy prosto po pracy idę na siłownię, a wracam do domu wieczorem, jestem bardzo głodna, a chcę zjeść pełnowartościowy posiłek, bogaty w białko, tłuszcze i węglowodany. 

To danie sprawdza się rewelacyjnie – jest proste, szybkie do zrobienia i naprawdę świetnie smakuje (smakiem przypomina ruskie pierogi – serio!).

Proste dania potrafią człowieka zaskoczyć!


Składniki na makaron z twarogiem i boczkiem (4 porcje):

  • 400 g makaronu pełnoziarnistego
  • 160 g boczku wędzonego parzonego
  • 400 g twarogu półtłustego typu krajanka
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • czarnuszka – opcjonalnie
  • natka pietruszki do posypania


Jak przygotować makaron z twarogiem i boczkiem:

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku zgodnie z opisem na opakowaniu.

W tym czasie boczek kroimy w kostkę lub paseczki i przesmażamy aż wytopi się z niego tłuszcz i zacznie się rumienić (boczek wrzucamy na zimną i suchą patelnię i pozwalamy mu się powoli wytapiać).

Gdy boczek jest lekko rumiany wlewamy olej i dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę; smażymy do czasu aż się dobrze zeszkli, zacznie delikatnie się złocić.

Ugotowany makaron dobrze odcedzamy, wykładamy do miski, dodajemy pokruszony w dłoniach twaróg oraz przesmażony boczek z cebulą.

Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, możemy dodać czarnuszkę, mieszamy.

Po nałożeniu porcji na talerze posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 470 kcal (1 porcja)
białka (B): 29,0 g
tłuszcze (T): 23,3 g
węglowodany (W): 32,9 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy