Fit tarta z jabłkami
Zapraszam na zdrowe słodkości.
Dzisiaj prezentuję Wam przepis na fit tartę z jabłkami.
Szybka, bardzo smaczna, wspaniale pachnąca uprażonymi jabłkami i cynamonem, oczywiście w “odchudzonej” wersji!
Składniki na fit tartę z jabłkami:
kruche ciasto:
- 2 szkl. mąki (u mnie 1 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej, 1/2 szkl. mąki gryczanej, 1/2 szkl. mąki ryżowej)
- 1/2 szkl. rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)
- szczypta soli himalajskiej/morskiej
masa jabłkowa:
- 6 dużych jabłek (u mnie szara reneta)
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cynamonu
- 2-3 łyżki ksylitolu
Jak przygotować fit tartę z jabłkami:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do rondla o grubym dnie; dusimy z dodatkiem ksylitolu, cytryny i cynamonu.
Dusimy aż jabłka staną się miękkie i częściowo się rozgotują.
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy, formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 30 minut.
Około 2/3 schłodzonego ciasta wykładamy na dno i boki formy do tarty (Ø28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
Na ciasto wykładamy uprażone jabłka z cynamonem.
Na wierzch jabłek ścieramy na dużych oczkach tarki resztę schłodzonego ciasta (ok. 1/3).
Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i pieczemy przez około 30 minut.
Upieczoną i wystudzoną tartę posypujemy zmielonym w młynku ksylitolem.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 232 kcal (1 porcja z 12)
białka (B): 4,3 g
tłuszcze (T): 10,3 g
węglowodany (W): 34 g
******
Udostępnij na:
Komentarze
Pysznie wygląda ta tarta, przepis już zapisałam i napiszę, jak mi wyszło 😉
W takim razie czekam na opinię 🙂
Bardzo smaczna,ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem całej, 😊,ile ma kcal i wartości energetyczne ?
Jutro uzupełnię wpis o kcal i makro, tylko policzę 🙂