Sernik Oreo

Uwielbiam serniki, chyba w każdej postaci, począwszy od tradycyjnych po improwizowane, smakowe, z przeróżnymi dodatkami.

Dzisiaj przyszła pora na sernik z dodatkiem ciasteczek Oreo lub Neo – bardzo smaczny i super prezentujący się!

Puszysty, wilgotny, bardzo smaczny i bardzo szybki do przygotowania.

Będzie idealnym ciastem na powitanie Nowego Roku!


Składniki na sernik Oreo:

spód:

  • 150 g ciasteczek Oreo lub Neo
  • 2 łyżki roztopionego masła

masa serowa:

  • 1 kg 3-krotnie zmielonego twarogu lub z wiaderka 100% sera
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl. miałkiego cukru
  • 200 g śmietany kremówki 30% 
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ok. 150 g ciasteczek Oreo lub Neo


Jak przygotować sernik Oreo:

Sernik zaczynamy od przygotowania spodu: ciasteczka bez kremu (krem usuwamy, dodajemy do masy serowej) miksujemy w malakserze z roztopionym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Dno tortownicy (Ø26 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Wykładamy ciasteczkowy spód i ugniatamy dłonią, schładzamy w lodówce przez ok. 30-60 minut.

Masa serowa:

Wszystkie składniki przeznaczone na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Wszystkie składniki na masę serową prócz ciasteczek przekładamy do dużej miski i miksujemy razem na średnich obrotach, ale tylko do połączenia składników, tak żeby nie napowietrzyć zbędnie masy, bo sernik pięknie wyrośnie, ale równie pięknie opadnie!

Masę serową wykładamy na schłodzony spód, ostukujemy formę o blat żeby usunąć pęcherzyki powietrza, wierzch wyrównujemy.

Część ciasteczek (ok.5 sztuk) przekrawamy na pół wzdłuż kremu, a resztę wraz z kremem łamiemy na ćwiartki.

Połamane na ćwiartki ciasteczka wtykamy w sernik, a okrągłe ciastka układamy na wierzchu kremem do spodu, pozostałymi okruchami posypujemy wierzch sernika.

Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150-160°C bez termoobiegu z włączoną funkcją grzania góra-dół i pieczemy przez około 60 minut, aż będzie ścięty i sprężysty.

Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schładzamy w lodówce przez noc.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweAgnieszka | 16-08-2020

    Wow, świetnie wygląda. Na pewno spróbuję, uwielbiam oreo

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 18-08-2020

    dziękuję bardzo!

  • Zdjęcie profiloweKlaudia Podemska | 30-08-2020

    Wygląda apetycznie. Będę dzisiaj robić. A śmietany nie ubijamy?

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 30-08-2020

    Dziękuję bardzo!
    Śmietany nie ubijamy, wszystkie składniki razem miksujemy na wolnych obrotach. Serniki nie lubią być zbyt napowietrzone, bo opadają!

  • Zdjęcie profiloweOlga | 04-09-2020

    Cześć chcę zapytać dla czego mi opadają serniki co jest powodem tego dziękuję

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 04-09-2020

    Prawdopodobnie sernik jest za bardzo miksowany,zbyt napowietrzony pięknie urośnie podczas pieczenia, a później równie pięknie opadnie. Należy miksować na niskich obrotach i nie za długo.

  • Zdjęcie profiloweMarta Kudłak | 16-12-2020

    Czy śmietanki 200 gram czy 200 ml?

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 16-12-2020

    200 g jak w przepisie:)