Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków to wegańska propozycja zupy bezmięsnej, przypominającej flaki wołowe lub wieprzowe.
Bardzo prosta w przygotowaniu i szybka – zrobimy ją w przeciągu do 30 minut.
Bardzo smaczna, lekka, aromatyczna i rozgrzewająca, idealna na chłodniejsze dni, które także teraz niestety nas nawiedzają.
Porcja takiej zupy, w zasadzie pełny bardzo głęboki talerz lub duża miseczka, to tylko nieco ponad 200 kcal, więc zupa niskokaloryczna, idealna dla osób na redukcji.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa ważymy po obraniu, czyli części jadalne.
Składniki na flaczki z boczniaków (4 duże porcje):
- 500 g boczniaków
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 małego selera
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 pora
- 3 cm kłącza imbiru lub 1 łyżeczka mielonego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować flaczki z boczniaków:
Zaczynamy od przygotowania wszystkich warzyw – ich obrania i umycia oraz przypraw, aby sprawnie i szybko zrobić zupę.
Cebulę i selera naciowego kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę oraz seler korzeniowy ścieramy na dużych oczkach tarki, pora w półplasterki, boczniaki w paseczki, a czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulę, pora i czosnek.
Po około 2 minutach dodajemy starte jarzyny i seler naciowy, smażymy około 3 minut.
Przekładamy do dużego garnka.
Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i przesmażamy przez około 2 minuty boczniaki.
Dodajemy do garnka, wlewamy 2 litry wody oraz przyprawy, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy grzanie i gotujemy do miękkości warzyw – ok. 15-20 minut.
Dodajemy sos sojowy sól i pieprz do smaku.
Flaczki warto odstawić na około 2 godziny, aby nabrały smaku.
Podgrzewamy i podajemy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 234 kcal (1 porcja)
białka (B): 11,2 g
tłuszcze (T): 10,2 g
węglowodany (W): 25,5 g błonnik: 6,28 g
******
Udostępnij na:
Komentarze